Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom.

Ako ste posjetili ovu zemlju, onda su vam sigurno poznate činjenice koje se odnose na istoriju i kulturu države, ali su vam neke pojedinosti možda i promakle.

Ovo je 10 manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika. Najstariji irski pab – bar „Šon“ (Sean’s Bar) nalazi se u gradu Athlone, a vjeruje se da datira iz 900. godine nove ere.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako nalazi na šestom mestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u prosjeku, najsuvlji mjesec u godini u ovoj zemlji. Ovo je dobar podatak ako planirate da posjetite Irsku.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mjesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u Sjedinjene Američke Države nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja na svijetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima.

8. Muckanaghederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mjesta sa najdužim imenom u Irskoj.

9. Drisheen je nacionalno irsko jelo. Riječ je svojevrsnom tipu krvavice, koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hljeba, ovsenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je službeno iskorišćen u članku magazina Inter-Ocean 12. oktobra 1880.

 

Izvor: B92