Glumac Zoran Cvijanović prvi je direktor Visoke škole dramskih umjetnosti u Andrićgradu, čiji je idejni tvorac i osnivač reditelj Emir Kusturica.

 

Cvijanović će istovremeno držati i klasu glume.

Nastava se održava na šest katedri – za filmsku režiju, koju će predavati Kusturica, Katedri za kameru, Katedri za montažu i Katedri za zvuk, koje će voditi Goran Volarević, Svetolik Mića Zajc i Slobodan Mihajlović, za dramaturgiju koju će predavati Srđan Koljević.

Osnovne studije u Andrićgradu neće se razlikovati od drugih škola u obaveznom nastavnom dijelu, ali će po umjetničkom utisku sasvim sigurno odskakati od svih drugih škola, ne samo ovdje, već i u regionu i Evropi, naglašava popularni Cvija.

– Visoka škola dramskih umjetnosti biće, bez sumnje, među desetak najinteresantnijih škola na svijetu. Ona će biti jedinstvena i po tome što će njeni studenti živjeti i raditi u gradu koji je podigao njihov profesor Emir Kusturica. Pored fakultetskih prostorija, oni će imati na raspolaganju i biblioteku, koja raspolaže stručnom literaturom i kolekcijom od deset hiljada knjiga, pozorište i bioskop, čitaonicu koja se formira za potrebe studenata, studentski dom i hostele… Nastava će se odvijati na srpskom i engleskom jeziku, s obzirom na to da je škola koncipirana kao internacionalna – najavio je Cvijanović.

Izvor: RTRS

zoran cvijanović,direktor,dramske umjetnosti,andrićgrad