Глумац Зоран Цвијановић први је директор Високе школе драмских умјетности у Андрићграду, чији је идејни творац и оснивач редитељ Емир Кустурица.

 

Цвијановић ће истовремено држати и класу глуме.

Настава се одржава на шест катедри – за филмску режију, коју ће предавати Кустурица, Катедри за камеру, Катедри за монтажу и Катедри за звук, које ће водити Горан Воларевић, Светолик Мића Зајц и Слободан Михајловић, за драматургију коју ће предавати Срђан Кољевић.

Основне студије у Андрићграду неће се разликовати од других школа у обавезном наставном дијелу, али ће по умјетничком утиску сасвим сигурно одскакати од свих других школа, не само овдје, већ и у региону и Европи, наглашава популарни Цвија.

– Висока школа драмских умјетности биће, без сумње, међу десетак најинтересантнијих школа на свијету. Она ће бити јединствена и по томе што ће њени студенти живјети и радити у граду који је подигао њихов професор Емир Кустурица. Поред факултетских просторија, они ће имати на располагању и библиотеку, која располаже стручном литературом и колекцијом од десет хиљада књига, позориште и биоскоп, читаоницу која се формира за потребе студената, студентски дом и хостеле… Настава ће се одвијати на српском и енглеском језику, с обзиром на то да је школа конципирана као интернационална – најавио је Цвијановић.

Извор: РТРС

зоран цвијановић,директор,драмске умјетности,андрићград