Poslije Banjaluke zatvoreni olimpijski bazen u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da ima i Trebinje, što će najviše obradovati plivački klub Leotar, čiji će članovi napokon imati sve potrebne uslove za treniranje i razvoj.

Plivačima iz Trebinja i ostalima koji vole ovaj sport uskoro će biti ostvareni dugogodišnji snovi, piše Glas Srpske. Zatvoreni bazen biće smješten uz postojeći otvoreni, imaće olimpijske dimenzije 50 puta 25 metara, ali i sve ostale prateće objekte kao što su mali pomoćni bazen, saunu, dvije fitnes sale, teretanu… Talenti iz ovog grada, koji su i do sada bilježili odlične rezultate, napokon će imati sve uslove da se razvijaju i krenu putem sugrađanke Ivane Ninković, koja je dva puta bila na Olimpijskim igrama.

– Najslikovitije da kažem, dešava nam se nešto što je nevjerovatno, što se tiče kluba, ničim ne može da se mjeri radost. Do sada smo zimi morali da putujemo u Herceg Novi i Dubrovnik na treninge, a i pored toga, klub je imao sjajne rezultate. Zamislite onda kakav će to pomak značiti. Ovo područje rađa odlične sportiste i plivače, sada imamo podsticaj da ove dvije godine izdržimo. Nakon nam se otvorio prozor, imaćemo sve uslove i budite sigurni da ćemo iznjedriti opet dobre plivače. Imamo i sada odličnih talenata, koji svaki dan idu u druge gradove, ali uz pomoć roditelja – kazao je predsjednik Leotara Zoran Čučković.

Prema njegovim procjenama, izgradnja bazena smanjiće troškove kluba za čak 85 odsto.

– Sav novac koji dobijemo od opštine i Ministarstva trošimo za prevoz, a kada dobijemo bazen moći ćemo novac preusmjeriti za razvoj talenata. Imaćemo samo troškove odlazaka na takmičenja. Sav novac koji smo bacali na autobuse, ići će u razvoj plivača. Takođe, bazen će mnogo značiti za sportski turizam uopšte – dodao je Čučković.

Početak radova na izgradnji očekuju se uskoro, a paziće se na svaki detalj kako bi bili ispunjeni svi zahtjevi Evropske plivačke federacije.

– Greške iz Sarajeva i Banjaluke mi nećemo praviti, a pored njih, pojaviće se plivački centar za ovaj region. Kaskali smo za njima zato što nismo imali bazen i ovo će nam mnogo značiti. Imaćemo sve selekcije, od pionirskog do seniorskog sastava. Moći ćemo organizovati takmičenja i u zimskom periodu, a bez njih nemamo ništa. Postoje bazeni u Nikšiću, Herceg Novom i Dubrovniku i moći ćemo organizovati četvoromečeve svake sedmice u jednom gradu. Škola plivanja će oživjeti i dobijaćemo kadar za klub. Oni koji završe DIF imaće posao, radiće u klubu ili bazenu, tako da ćemo zaokružiti cijeli krug – zaključio je Zoran.

Biće manje neplivača

Pored takmičara, korist od zatvorenog bazena imaće i rekreativci koji će moći plivati i u zimskom periodu.

– Procvjetaćemo zbog bazena. Po anketi, 38 odsto djece u Trebinju ne zna da pliva i imaće mogućnost da nauče. Odluka da dva časa fizičkog djeca provode na plivanju je odlična pa ćemo iz tog dobiti još plivača i potencijalnih takmičara za klub – rekao je Čučković.

 

Izvor: Glas Srpske