Послије Бањалуке затворени олимпијски базен у Републици Српској ускоро би требало да има и Требиње, што ће највише обрадовати пливачки клуб Леотар, чији ће чланови напокон имати све потребне услове за тренирање и развој.

Пливачима из Требиња и осталима који воле овај спорт ускоро ће бити остварени дугогодишњи снови, пише Глас Српске. Затворени базен биће смјештен уз постојећи отворени, имаће олимпијске димензије 50 пута 25 метара, али и све остале пратеће објекте као што су мали помоћни базен, сауну, двије фитнес сале, теретану… Таленти из овог града, који су и до сада биљежили одличне резултате, напокон ће имати све услове да се развијају и крену путем суграђанке Иване Нинковић, која је два пута била на Олимпијским играма.

– Најсликовитије да кажем, дешава нам се нешто што је невјероватно, што се тиче клуба, ничим не може да се мјери радост. До сада смо зими морали да путујемо у Херцег Нови и Дубровник на тренинге, а и поред тога, клуб је имао сјајне резултате. Замислите онда какав ће то помак значити. Ово подручје рађа одличне спортисте и пливаче, сада имамо подстицај да ове двије године издржимо. Након нам се отворио прозор, имаћемо све услове и будите сигурни да ћемо изњедрити опет добре пливаче. Имамо и сада одличних талената, који сваки дан иду у друге градове, али уз помоћ родитеља – казао је предсједник Леотара Зоран Чучковић.

Према његовим процјенама, изградња базена смањиће трошкове клуба за чак 85 одсто.

– Сав новац који добијемо од општине и Министарства трошимо за превоз, а када добијемо базен моћи ћемо новац преусмјерити за развој талената. Имаћемо само трошкове одлазака на такмичења. Сав новац који смо бацали на аутобусе, ићи ће у развој пливача. Такође, базен ће много значити за спортски туризам уопште – додао је Чучковић.

Почетак радова на изградњи очекују се ускоро, а пазиће се на сваки детаљ како би били испуњени сви захтјеви Европске пливачке федерације.

– Грешке из Сарајева и Бањалуке ми нећемо правити, а поред њих, појавиће се пливачки центар за овај регион. Каскали смо за њима зато што нисмо имали базен и ово ће нам много значити. Имаћемо све селекције, од пионирског до сениорског састава. Моћи ћемо организовати такмичења и у зимском периоду, а без њих немамо ништа. Постоје базени у Никшићу, Херцег Новом и Дубровнику и моћи ћемо организовати четворомечеве сваке седмице у једном граду. Школа пливања ће оживјети и добијаћемо кадар за клуб. Они који заврше ДИФ имаће посао, радиће у клубу или базену, тако да ћемо заокружити цијели круг – закључио је Зоран.

Биће мање непливача

Поред такмичара, корист од затвореног базена имаће и рекреативци који ће моћи пливати и у зимском периоду.

– Процвјетаћемо због базена. По анкети, 38 одсто дјеце у Требињу не зна да плива и имаће могућност да науче. Одлука да два часа физичког дјеца проводе на пливању је одлична па ћемо из тог добити још пливача и потенцијалних такмичара за клуб – рекао је Чучковић.

 

Извор: Глас Српске