Иако се смоква често назива царицом медитеранског воћа, она технички спада у категорију цвећа, а начин њеног стварања је истовремено фасцинантан и застрашујући.

 Научници објашњавају како су смокве изокренути цветови, а смоквино дрво не цвета као дрво јабуке или брескве. Њени цветови цветају унутар крушколике капсуле, која касније сазрева у воће које једемо, а оно није само једна воћка, већ њихов скуп.
Али то није једино по чему су смокве јединствене.

Будући да цветају изнутра, треба им специјалан процес опрашивања јер се не могу поуздати на пчеле и ветар, а ту наступају смоквине осе.

Смоква не може да преживи без тих оса које шире њен генетски материјал, а осе пак не могу да живе без смокви јер тамо одлажу своју ларву.

Женка осе улази у мушку смокву (успут речено, не једемо мушке смокве). Крила женке осе и њени пипци се сломе док улази у мали пролаз у смокву, па кад једном уђу, не могу да изађу.

Мушке бебе оса се рађају без крила, јер је једина њихова функција да оплоде женке, технички њихове сестре и да прокопају тунел из смокве. Женке оса раде све даље, доносећи полен.

Након што оса умре у унутрашњости смокве, она се разграђује, а колико год то тужно звучало нужно је у процесу стварања укусне смокве, али вегани би након тог сазнања требало још једном да размисле хоће ли је и даље конзумирати.

Извор: Б92