Пети Фестивал медитеранског и европског филма „Требиње 2017“ одржаће се од 7. до 13. августа на Љетној сцени Културног центра, а Савјет фестивала одлучио је да ове године награде за изузетан допринос евромедитеранском филму „Златни платан“ буде додијељен глумцима Љиљани Благојевић и Игору Галу.

Током своје богате глумачке каријере Љиљана Благојевић оставила је подједнако значајан траг у театру, филму и на телевизији.

Најзначајније улоге остварила је у филмовима „Сјећаш ли се Доли Бел“, „Мирис дуња“, „Мирис кише на Балкану“, „Нож“, „Синовци“, „Завет“, „Вечерња звона“, „Лагер Ниш“, „Граница“…и ТВ серијама „Крај династије Обреновић“, „Бољи живот“, „Докторка на селу“, „Полицајац с Петловог брда“.

Игор Гало, један је од најзаступљенијих глумаца са територије бивше Југославије у страним копродукцијама.

Најзначајнија је свакако улога у филму „Жељезни крст“ Сема Пекинпоа, док му је улога у филму „Мост“ гдје игра Бамбина и чувена пјесма „Белла циао“ донијела незапамћену популарност у Кини.

Веома је значајна и његова улога у филму „Акција стадион“, оскаровца Душана Вукотића, али ништа мање запажене нису ни улоге у филмовима „Доктор Младен“, „Валтер брани Сарајево“, „Машкарада“, „Имам двије маме и два тате“…

Као редитељ најпоноснији је на своје филмове „Навијач“ и „Аој Лико“, а у протеклих 20 година са супругом Мирјаном посветио се хуманитарном раду углавном везаном за подручје Лике.

Током седам фестивалских дана биће приказано 20 филмова у неколико програмских целина: Медитерански филм, Европски филм, Нови српски филм и Херцеговина на филму.

У оквиру фестивала биће одржана и филмска радионица коју ће водити филмски критичар и публициста Милан Д. Шпичек, директор фотографије Радослав Владић и редитељ Петар Станојловић.

Фестивал медитеранског и европског филма “Требиње 2017” оганизују Танграм Центар из Београда и Културни центар Требиње у сарадњи са Алпе Адриа Цултуре Нетwорк, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвете и културе Републике Српске и уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије.

Извор: Независне новине