Društvena mreža Facebook objavila je prije nekog vremena niz mjera za bolju kontrolu oglasa, naročito političkih i nekih najposjećenijih stranica na toj mreži.

Od sada će se provjeravati svaki oglašivač koji želi da objavi politički oglas ili se bavi nekom važnom društvenom temom.

Da bi sadržaj mogao da se provjeri, oglašivači će morati da potvrde svoj identitet i lokaciju, napisao je na Facebooku vlasnik kompanije Mark Zakerberg prije mjesec dana, a koji je u prethodnom periodu optužen za nedovoljnu borbu protiv političkih manipulacija.

Facebook sve češće govori o toj temi i o svom upravljanju ličnim podacima pošto je podatke oko 87 miliona svojih korisnika podijelio s kompanijom Cambridge Analytica.

Zakerberg je o ovom propustu svjedočio i pred američkim Kongresom. Grupacija kaže da radi na listi “važnih tema” koje odgovaraju toj definiciji. Oglašivači neće moći da objavljuju svoje poruke ukoliko se ne budu podvrgli tom procesu, dodao je.

Facebook je još u oktobru najavio da će provjeravati oglašivače koji objavljuju “izborne” oglase, po definiciji koja važi u SAD, odnosno u kojima se direktno spominje neki kandidat, a objavljuju se pred održavanje izbora.

Ovaj put kaže da će ići dalje i provjeravati svakog oglašivača u čijim se porukama govori o važnim političkim “pitanjima” o kojima se u društvu “vode rasprave”, navodi grupacija na blogu, istakavši da tako želi da “odgovori na uplitanje u izbore”.

Osim oglašivača, Facebook će jednakoj provjeri podvrgnuti i sve koji upravljaju stranicama Facebooka “s većim brojem” pretplatnika, kako bi ograničio upotrebu lažnih naloga koji se koriste radi političke manipulacije.

 

Izvor: b92.net