Zdravko Mamić širi poslovno carstvo, gradi sportski centar u Ravnom ?

Zdravko Mamić širi poslovno carstvo, gradi sportski centar u Ravnom ?

Zdravko Mamić će graditi sportski centar u Ravnom. Od Opštine je već kupio zemljište i samo je pitanje vremena kada će svoje poslovno carstvo proširiti na jugoistok Hercegovine, nadomak Dubrovnika i Trebinja.

Nakon što je sud u BiH odlučio da Zdravko Mamić, koji se od juna 2018. godine nalazi u Međugorju ne može biti izručen Hrvatskoj, koja ga traži zbog višemilionske pevare, nekadašnji prvi čovjek Dinama definitivno ostaje u BiH. S obzirom na njegov nemiran duh, teško je povjerovati da će Zdravko Mamić dokono šetati po Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija.

Za očekivati je neki njegov „bombastični“ poslovni potez, a prvi korak je već učinio kupovinom zemljišta u Ravnom. Za sada je riječ o sportskom centru, a možda sve pređe u projekat turističkog naselja ili pak urbanih vila kakve posljednjih godina niču u opštini Ravno, tačnije u naselju Ivanica, s koje puca pogled na Župu dubrovačku.

Tamo je već djelimično izgrađeno turističko naselje, a sama opština Ravno u svoje strateške planove uvrstila je turizam kao glavnu privrednu granu pa ne začuđuje interes popularnog „Maminja“ za investiranje u taj dio Hercegovine.

Opštinske vlasti Ravnog oduševljeni su idejom izgradnje sportskog centra. Nadaju se kako će Zdravko Mamić doslovno preporoditi opštinu Ravno. Kada je tamošnja političarka Stana Burić na svom Facebook profilu još prije nekog vremena objavila informaciju da je Zdravko Mamić kupio zemljište na kojem će graditi sportski centar, krenule su salve oduševljenja i komentari podrške Mamiću i njegovoj ideji investiranja u Ravnom.

Stana Burić, aktuelna vijećnica u Županijskoj skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru, koja je i dovela Zdravka Mamića u Ravno kazala je da će javnost o svemu biti obaviještena kad za to dođe vrijeme, no nije precizirala kada će se zakopati prva lopata za Mamićev sportski centar u Ravnom.
– Nismo još počeli raditi – kratko je odgovorila Stana Burić za Slobodnu Dalmaciju.

O konkretnom projektu sportskog centra nije željela ništa otkriti kao ni o cijeni po kojoj je Mamić kupio opštinske kvadrate. Međutim, na službenim stranicama opštine Ravno istaknuto je nekoliko javnih poziva-licitacija za prodaju zemljišta tokom ove kalendarske godine sa početnom cijenom od četiri konvertibilne marke za kvadrat.

Zdravko Mamić nesumnjivo je namirisao dobru šansu za zaradu i odlučio se za kupovinu zemljišta u Ravnom, posebno nakon što je sud BiH donio pravomoćno rješenje da nema uvjeta za njegovo izručenje Hrvatskoj. Tako je ova trakavica okončana, jer ne postoji druga pravna mogućnost po ovoj optužnici za povratak Mamića u Hrvatsku, koji će se očito sada, kad se stiša pravosudna halabuka, planira posvetiti ulaganjima u Hercegovini.

Sudski postupak ne ograničava Mamićeve poslovne aktivnosti u BiH, u ovom slučaju na istoku Hercegovine, gdje će nadomak turističke meke Dubrovnika graditi sportski centar. Zasigurno računa na dolazak elite iz Dubrovnika, gdje je propao dugo najavljivani projekt golfa na Srđu, koji je podrazumijevao sportsko-rekreacijski centar, vile i apartmane pa bi bogati stranci umjesto na Srđ odlazili preko granice u Ravno.