Hrskave, meke, kisele, slatke, obožavamo ih sveže, u kompotu, kolačima, pa čak i „jačim“ jelima s mesom – jabuke mogu sve!

Jedna prosečna jabuka ima nešto više od 50 kalorija, a čak četiri grama vlakana i 14 odsto dnevno preporučene doze vitamina C.

Sadrži šest odsto preporučene doze kalijuma, i odličan je izvor flavonoida, koji imaju protivupalno i antioksidantno dejstvo. Neutralizuju slobodne radikale i ne dozvoljavaju im da nanesu štetu ćelijama. Pazite kada pripremate jabuke jer se dve trećine antioksidanata nalaze upravo u kori, pa je nemojte ljuštiti.

Naročito su bogate razgradljivim vlaknom koje se zove pektin, i pomaže proces varenja. Podstiče stvaranje korisnih bakterija u sistemu za varenje, i štiti nas od gojaznosti i metaboličkih i upalnih procesa u tom sistemu.

Pektin se u organizmu rastvara i pretvara u gel koji usporava varenje šećera i ugljanih hidrata. Na taj način održava se normalan nivo šećera u krvi, bez „skokova“.

Umanjuje i apsorbovanje holesterola kroz ishranu, što nas štiti od kardiovaskularnih oboljenja.

Jedno istraživanje sprovedeno u Ohaju pokazalo je da jedna jabuka dnevno, tokom samo mesec dana, umanjuje u krvi nivo supstance koja doprinosi očvršćavanju arterija za čak 40 odsto.

Niska kalorična vrednost i visok sadržaj vlakana takođe znače da nam jabuke duže daju osećaj sitosti. Zato su odlične kao grickalica, u salati ili uz sendvič, ako želite da držite težinu pod kontrolom.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Mondo.ba