Пети нуклеарни тест који је извела Сјеверна Кореја послије нешто више од 11 и по минута осјетиле су и мјерне станице у Републици Српској.

„Епицентар је био у Сјеверној Кореји у 2.30, а ми смо обавјештење путем мобилног телефона о сеизмичкој активности добили око 2.45“, рекла је Сњежана Цвијић-Амулић, начелник Одјељења сеизмологије у Хидрометеоролошком заводу РС.

Оно што је занимљиво јесте да је Еуро медитерански центар за сеизмологију ативност у Сјеверној Кореји регистровао на 0 километара дубине што говори управо о томе да се ради о огромној експлозији која до сада нигдје у свијету није забиљежена. Како преносе медији узрок земљотреса је највјероватније тестирање нуклеарног наоружања Сјеверне Кореје.

Сеизмичка активност сугерише да је експлодирала нуклеарна бомба од десет килотона, што је најснажнија нуклеарна бомба коју је та држава произвела. Експлозија је узроковала и потресе у нашем региону.

„Епицентар земљотреса, који је изазвала нуклеарна бомба, удаљен је од Београда око 8.000 километара, а до 22 мјерне станице Републичког сеизмолошког завода требало му је да допутује око 11 и по минута“, рекао је Тањугу замјеник директора Завода Бранко Драгићевић.

Он је додао и да би Републички сеизмолошки завод требало до краја године да постане Национални центар података за Србију, када је ријеч о прикупљању података из домена нуклеарних активности.

Према његовим ријечима, СР Југославија је 2004. ратификовала Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба, а Србија је, као правни сљедбеник, одредила Републички сеизмолошки завод као организацију преко које се остварује програм активности са међународном организацијом „Цомпрехенсиве Нуцлеар-Тест-Бан Треатy Организатион“ (ЦТБТО), Припремном комисијом за организацију за свеобухватну забрану нуклеарних проба.

Та организација доставила је Заводу опрему за обављање активности из домена нуклеарних активности, као и обуку за њене запослене.

Извор: pressrs.ba