У Мостару је проглашењем побједника и најбољих пјесама у више категорија завршен Пети међународни Шантићев фестивал дјеце пјесника који организује Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ поводом годишњице смрти великог српског пјесника Алексе Шантића.

Стручни жири у саставу Алма Фазил Обад, Миљенко Бухач и Божидар Кијац прву награду Шантићевог фестивала дјеце пјесника додијелио је Војиславу Дурмановићу, ученику деветог разреда из Бијељине, за пјесму „Мостарка“.

Друго мјесто припало је Катарини Ковачевић, ученици осмог разреда из Белог Потока из Србије за пјесму „Ја сам алас што пеца звезде“, а треће мјесто заузео је Борис Ночески из Прилепа, ученик деветог разреда који је написао пјесму „Деца на тагата“.

Најбољом пјесмом у категорији од првог до петог разреда проглашена је пјесма „Мали слаткиш“ Маиде Смајловић из Шкаховица код Грачанице.

Пјесма „Био једном један патуљак“ Маше Карановић из Змајева из Србије проглашена је најдуховитијом пјесмом.

Најбоља пјесма са мотивом природе је „Игра на ливади“ Ање Брешчић из Високог, док је најбољом пјесмом за његовање Шантићевог дјела проглашена „Пјесма о Алекси Шантићу“ Адина Рахимића из Мостара.

Стручни жири додијелио је још 20 специјалних награда које су учесницима додијељене синоћ на свечаности која је одржана у Центру за културу у Мостару.

Секретар Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ Мостар Горан Косанић, који је идејни творац фестивала, рекао је да је Шантићев фестивал дјеце израстао у изузетан културни догађај, који из године у годину доводи све више младих талентованих пјесника из цијеле регије.

„Жеља ми је да овај фестивал убудуће траје пет дана и да окупи 50 финалиста“, истакао је Косанић.

Он је изразио жаљење што нико од представника градске власти није дошао да поздрави учеснике фестивала, који су у Мостар стигли из Србије, Хрватске, Словеније и Македоније.

Прије финалне вечери у Центру за културу је отворена изложба „Алекса Шантић у збирци Музеја Херцеговине“.

Извор: Срна