Mješatni Ivanice, povratničkog srpskog naselja u federalnoj opštini Ravno, blokirali su danas vozilima granični prelaz od Trebinja prema Dubrovniku, jer već sedam dana nemaju struje, vode, ni telefonskih linija, strahujući za djecu i stare zbog izuzetno niskih tempartura.

Poručili su da je ovo bio samo jednočasovni protest upozorenja, ali da će, ukoliko električnu energiju ne dobiju u roku 24 časa, u potpunosti blokirati granični prelaz Ivanica.

Zbog nestanka struje i granična policija, umjesto u kontejnerima, posao obavlja iz vozila, gdje nemaju nikakvu kompjutersku vezu, niti bazu podataka.

Mještanin Ivanice Aleksandar Milićević kaže da je pao dalekovod i da su se odmah obratili nadležnim službama, ali da niko nije reagovao, napominjući da usljed nestanka struje nemaju ni vodu, jer agregati ne rade, pa vodu ne mogu koristiti iz čatrnja.

„Našao sam juče komšiju od 93 godine koji je bio u svojoj kući skoro smrznut, a imamo i male djece koja su bolesna“, ispričao je Milićević.

Milićević kaže da im se niko iz opštine Ravno nije obraćao, ali da ih nisu zaboravili poštari koji su im uredno juče donijeli račune za električnu energiju „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna“ Mostar, na kojima su im poželjeli srećne praznike.

„Mi na Ivanici već treći Božić slavimo u mraku. Da li je to slučajno ili namjerno, ne znamo“, rekao je Milićević.

On kaže da je jedan od problema što njihovi predstavnici ne žive na Ivanici i ne dijele sudbinu svojih mještana, iako su ih oni birali, dodajući da Mjesna zajednica ne radi godinama, niti imaju predsjednika.

Dragan Misita, koji je na protestima podržao svoje komšije, kaže da je veoma teško živjeti samo jedan dan u ovakvim uslovima, a pogotovu sedam dana, te naglasio da strahuje i dan i noć, jer u domaćinstvu ima dvoje male djece i dvoje staraca.

Tokom blokade graničnog prelaza, električari, koji su angažovani iz Tuzle, izašli su na teren. Još je neizvjesno kada će mještani Ivanice, koji su prepušteni sami sebi, dobiti električnu energiju.

Opština Ivanica, koja pripada opštini Ravno u Federaciji BiH, prije rata je bila u sastavu opštine Trebinje.

*       *     *

 

Granični prelazi Trebimlja – Čepikuće i Ivanica – Gornji Brgat zatvoreni su za saobraćaj, potvrđeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

Portparol Granične policije Sanela Dujković rekla je Srni da je prelaz Ivanica zatvoren od jutros zbog protesta mještana ovog naselja koji zahtijevaju da se otkloni kvar u napajanju električnom energijom.

Prema informacijama Granične policije, taj prekid ne bi trebalo da traje duži vremenski period.

Saobraćajna komunikacija prema graničnom prelazu Trebimlja – Čepikuće prekinuta je zbog snježnih nanosa.

„Prema našim informacijama, radi se na raščišćavanju puta koji vodi do prelaza i očekuje se da će uskoro preko ovog prelaza biti omogućen saobraćaj“, kaže Dujkovićeva.

Izvor: Srna