Мјешатни Иванице, повратничког српског насеља у федералној општини Равно, блокирали су данас возилима гранични прелаз од Требиња према Дубровнику, јер већ седам дана немају струје, воде, ни телефонских линија, страхујући за дјецу и старе због изузетно ниских темпартура.

Поручили су да је ово био само једночасовни протест упозорења, али да ће, уколико електричну енергију не добију у року 24 часа, у потпуности блокирати гранични прелаз Иваница.

Због нестанка струје и гранична полиција, умјесто у контејнерима, посао обавља из возила, гдје немају никакву компјутерску везу, нити базу података.

Мјештанин Иванице Александар Милићевић каже да је пао далековод и да су се одмах обратили надлежним службама, али да нико није реаговао, напомињући да усљед нестанка струје немају ни воду, јер агрегати не раде, па воду не могу користити из чатрња.

„Нашао сам јуче комшију од 93 године који је био у својој кући скоро смрзнут, а имамо и мале дјеце која су болесна“, испричао је Милићевић.

Милићевић каже да им се нико из општине Равно није обраћао, али да их нису заборавили поштари који су им уредно јуче донијели рачуне за електричну енергију „Електропривреде Хрватске заједнице Херцег Босна“ Мостар, на којима су им пожељели срећне празнике.

„Ми на Иваници већ трећи Божић славимо у мраку. Да ли је то случајно или намјерно, не знамо“, рекао је Милићевић.

Он каже да је један од проблема што њихови представници не живе на Иваници и не дијеле судбину својих мјештана, иако су их они бирали, додајући да Мјесна заједница не ради годинама, нити имају предсједника.

Драган Мисита, који је на протестима подржао своје комшије, каже да је веома тешко живјети само један дан у оваквим условима, а поготову седам дана, те нагласио да страхује и дан и ноћ, јер у домаћинству има двоје мале дјеце и двоје стараца.

Током блокаде граничног прелаза, електричари, који су ангажовани из Тузле, изашли су на терен. Још је неизвјесно када ће мјештани Иванице, који су препуштени сами себи, добити електричну енергију.

Општина Иваница, која припада општини Равно у Федерацији БиХ, прије рата је била у саставу општине Требиње.

*       *     *

 

Гранични прелази Требимља – Чепикуће и Иваница – Горњи Бргат затворени су за саобраћај, потврђено је Срни у Граничној полицији БиХ.

Портпарол Граничне полиције Санела Дујковић рекла је Срни да је прелаз Иваница затворен од јутрос због протеста мјештана овог насеља који захтијевају да се отклони квар у напајању електричном енергијом.

Према информацијама Граничне полиције, тај прекид не би требало да траје дужи временски период.

Саобраћајна комуникација према граничном прелазу Требимља – Чепикуће прекинута је због сњежних наноса.

„Према нашим информацијама, ради се на рашчишћавању пута који води до прелаза и очекује се да ће ускоро преко овог прелаза бити омогућен саобраћај“, каже Дујковићева.

Извор: Срна