Људи често кажу да је љубав попут дроге, а ви ћете се можда с тиме сложити када схватите шта се тачно догађа с тијелом када се заљубимо. У фази заљубљености долази до низа физиолошких промјена унутар мозга и тијела уопштено.

То је сасвим нормална појава за некога ко је заљубљен, а понекад вам се може чинити као да изнова пролазите кроз пубертет и осјећате хемијске и хормоналне промјене које не можете контролисати.

 

Ослобађате феромоне

Феромони су хемијски спојеви који имају специфичан мирис. Када је особа заљубљена, тада почиње осјећати јаку сексуалну привлачност пуно прије него почне вољети. Та почетна привлачност је посљедица удисања партнерових феромона.

 

Повишен је ниво адреналина

Када смо заљубљени, тијело појачано отпушта адреналин. Тај хормон је заслужан за осјећај лептирића у желуцу који је свима врло добро познат. Овај осјећај ћете имати и када се нађете у ситуацији која вам се не чини сигурном. Тај осјећај вам говори да обратите велику пажњу јер ће се догодити нешто врло важно. Наравно, заљубљеност и упозоравајући гласови интуиције су двије потпуно другачије емоције. Једно је срећа, а друго је реакција на страх. Тај осјећај лептирића у желуцу је начин којим вам ваше тијело говори да ће се догодити нешто што ће промијенити ваш живот – на добро или лоше.

 

Јављају се нагле хормоналне промјене

Научници су проучавали ниво хормона код заљубљених особа у почетним стадијима везе и код особа које су у дугој и озбиљној вези. Открили су да је ниво кортизола пуно већи код заљубљених особа. Ниво тестостерона је био нижи код заљубљених мушкараца и виши код заљубљених жена.

 

Повишен је ниво серотонина

Ваше тијело и мозак пролазе кроз низ хемијских промјена које стварају повезаност између вас и вашег партнера. Те промјене се догађају када смо заљубљени, а научници истичу да је то еволуцијски начин осигуравања ширења људске врсте. У једном истраживању су научници открили да је ниво серотонина код заљубљених особа био једнако висок као код особа које болују од опсесивно-компулзивног поремећаја. Управо зато се не можете удаљити од партнера. Серотонин је тај који чини да сте опсједнути партнером. Исто тако, серотонин је тај који нас повезује с партнером и чини вјернима.

 

Повећава се ниво других неуротрансмитера

Допамин и окситоцин су два неуротрансмитера која чине да се осјећамо добро. Окситоцин дјелује као природни лијек против болова и његов ниво се драматично повећава када смо заљубљени. Окситоцин се често назива и хормон мажења јер се ослобађа управо током мажења.

Ниво допамина се такође повећава када смо заљубљени. Допамин је тај који нас чини срећнима и ствара благи осјећај овисности о партнеру. Што више времена проводите с партнером, то је ниво допамина у мозгу већи.

 

Откуцаји срца и дисање се усклађују с партнеровим

Научници су у једном истраживању мјерили и успоређивали откуцаје срца и дисање заљубљених особа. Резултати су показали да су били у потпуности усклађени. Научници истичу да су жене те које подсвјесно усклађују дисање и откуцаје срца. Занимљиво је да су се откуцаји срца и дисање ускладили сваки пут када би се заљубљени партнери видјели, чак и након што дуже вријеме нису разговарали нити имали тјелесни контакт.

Извор: Независне новине