Iako smo navikli na jogurt uz jutarnje obroke, bilo bi dobro da ga češće zamijenite kefirom. A evo i zašto.

 

Kefir je toliko zdrav napitak da ga čak zovu i “magično mlijeko“. Pravi se od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mlijeka, koje je pomiješano sa zrnima kefira i ostavljeno da fermentira. Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze. Mnogo je razloga zbog kojih je kefir bolji od jogurta i zato bi ga trebali, bar povremeno zamijeniti ovim napitkom.

Šta su to kefirna zrnca?

Riječ je o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija, izmiješanih sa raznim proteinima, lipidima i šećerima, od kojih se formiraju “klanovi“ zdravih bakterija u fementisanom mlijeku i zato kefir ima gušću strukturu. Kefir je vrlo staro piće (vjeruje se i više od 5000 godina). Došao je do nas putujući sa Kavkaza, preko Kine.

Zašto je kefir tako zdrav?

On ima mogućnost da očisti naše tijelo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu. Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.

Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz crijeva i pomažu nam da bolje prihvatimo i obradimo hranu. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i spriječava pojavu zatvora.

Oboljeli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje “jedu“ laktozu. Višak šećera se izbacuje iz organizma prije nego uspije da izazove probleme sa šećerom u krvi. Oni koji konzumiraju kefir trebalo bi da imaju na umu da ovaj napitak zaista čisti organizam, pa je moguće da malo češće posjećujete toalet.

Opšte zdravlje

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i brži oporavak. Neka ga imaju na umu i oni koji imaju problema sa arteriosklerozom ili koji su imali moždani ili srčani udar. Kefir i za njih može biti vrlo koristan.

Izvor: RTRS