Na 23. redovnoj sjednici, Skupština Grada Trebinja usvojila je izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave Trebinje, kao i pojedinačne izvještaje o radu javnih ustanova čiji je osnivač Grad Trebinje.

Na početku sjednice, gradonačelnik Ćurić, koji je na vanrednim izborima u februaru 2019. godine izabran na mjesto gradonačelnika, položio je svečanu zakletvu.

U izvještaju o radu gradonačelnika i Gradske uprave Trebinje za 2018. godinu Ćurić je naveo da je 2018. godina protekla u radnoj atmosferi te da su završeni ili započeti brojni kapitalni projekti poput izgradnje vatrogasnog doma, atletskog stadiona, vrtića „Srbija“, rekonstrukcije gradskog parka, sanacije objekta srednjoškolskog centra, uređenja Starog grada, izgradnje sistema za navodnjavanje, saobraćajnice od Gučine do Mokrih dolova, sistema za vodosnabdijevanje Draženske gore, te prilaznog puta sa parkingom do novog groblja u Banjevcima, prenosi sajt Gradske administracije.

Ćurić se osvrnuo i na oživljavanje saradnje i jačanje veza sa maticom Republikom Srbijom, pa je javnost podsjetio da je u 2018. godini, donacijama iz Srbije završen vrtić „Srbija“ i da je Vlada srbije izdvojila sredstva za izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima. Sveukupno, prema Ćurićevim riječima, Vlada Srbije je za Trebinje izdvojila oko 3 miliona evra te je dodatnim planiranim sredstvima podržala i viziju gradonačelnika o izgradnji kanala oko zidina Starog grada.

Gradonačelnik je danas podsjetio i na zajednički sastanak dvaju vlada – Srbije i Srpske koji je prošle godine održan upravo u Trebinju.

Sloga i jedinstvo su, prema riječima gradonačelnika, ponovo zavladale u Trebinju, pa je ponovo uspostavljena saradnja između gradskih i republičkih vlasti, javnih ustanova i preduzeća.

„Ukupna ocjena 2018. godine jeste da je ona protekla u izrazito radnoj atmosferi, da su realizovane važne investicije, ali i da se Trebinje opredijelilo za put na kome nastojimo učiniti naš grad boljim i ljepšim mjestom za život“ stoji u izvještaju gradonačelnika.

„Realizovana su i 32 socijalna programa koja su direktno pomogla našim sugrađanima koji se bave poljoprivredom, žive na selu, mladim bračnim parovima, demobilisanim borcima, studentima, đacima i onima koji su se odlučili da pokrenu vlastiti biznis“.

Gradonačelnik Ćurić se osvrnuo i na privredni ambijent u gradu Trebinju, gdje je istakao da se Gradska uprava Trebinje zalaže da stvori uslove za rad svim privrednim subjektima kroz savjetodavnu podršku i različite finansijske programe. Svjestan problema odlaska radne snage u susjedni Dubrovnik, gradonačelnik je istakao da Gradska uprava nastoji obezbijediti adekvatnu pomoć svima koji žele da u našem gradu rade i razviju biznis.

Nakon izvještaja gradonačelnika, odbornici su razmatrali pojedinačne izvještaje i finansijsko poslovanje javnih ustanova čiji je osnivač rad Trebinje za 2018. godinu.

Skupština je donijela i odluku o davanju saglasnosti gradonačelniku da pokrene postupak nalaska strateškog partnera „Apoteci Trebinje“, s ciljem unapređenja poslovanja i povećanja dobiti ove javne zdravstvene ustanove.

 

Izvor: Grad Trebinje