Poslije 20 godina vladavine i ogromne zarade takozavana „brza moda“ (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođaći poput švedskog gignta H&M, španske „Zare“, „Paul&Bear“,“Stradivariusa“ zatvaraju hiljade prodavnica širom svijeta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svijetu i radnici u siromašnim zemljama, piše dnevni list „Hafington post“.
Prema procjenama lista The Busineš&fashion, globalna industrija mode, odjeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svjetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odjeća po sistemu „obuci i baci“, trpi velike gubitke zbog pandemije kovida-19, a tome je doprinijela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima svijeta, što je u vrijeme pandemije korona virusa doprinijelo prekidu komunikacija.

„Kovid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odjeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu“  rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing „Polimoda“ Danilo Venturi.

Podsjetimo, modni gigant „Zara“ najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom svijeta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmjere na online prodaju.

(Telegraf.rs)