Nezaposleni borci u Trebinju nisu zadovoljni radnim mjestima koja su im ponuđena u okviru Programa za zapošljavanje demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca.

 

Ovim programom ponuđen je posao u privatnom sektoru, a nezadovoljni predstavnici boračkih kategorija traže zaposlenje u javnom sektoru. Do sada je održano nekoliko sastanaka predstavnika nezadovoljnih demobilisanih boraca, Boračke organizacije i gradske uprave, a borci su u jednom momentu najavili i protesna okupljanja, od kojih su, za sada, odustali.

Radili smo i ranije kod privatnika, u propalim privatizovanim preduzećima i opet nemamo posla – poručuju nezadovoljni borci sa jednog od sastanaka.

U Boračkoj organizaciji Trebinje su svjesni da prijavljenih 56 boraca na ovaj konkurs za zapošljavanje nije znalo koja im se radna mesta nude.

– Trebali smo prvo dobiti spisak poslodavaca i poslova, pa da onda da raspišemo javni poziv. Nakon toga da pitamo borce ko će na koje radno mesto. Većina od prijavljenih demobilisanih boraca, RVI i djece palih boraca na listi, koju je uradila Boračka organizacija traži državni sektor – kaže Pero Mišeljić, predsednik trebinjske Boračke organizacije.

Navodi da je problem i što poslodavci traže mlađu radnu snagu do 30 godina, a nezaposleni demobilisani borci imaju preko 50 godina.

– Konkurs je potpuno promašen. Dogovorili smo se da se sastane nadležna komisija odjeljenja za privredu i predstavnici boraca sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, kako bi našli neke druge predloge i rješenja – navodi Mišeljić.

Ističe i da je novac za zapošljavanje boračkih kategorija izdvojen, ali da je najveća šteta za sve ako pare propadnu.

Načelnik Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu Pero Vlatković, nakon posljednjeg sastanka sa nezadovoljnim borcima, rekao je da se mora istrajati na rješavanju problema.

Svjestan je da je među nezaposlenima jedan broj onih koji su i ranije radili u privatnom sektoru, pa ostali bez posla, a kao jedno od mogućih rješenja, vidi da se borcima ponudi novac za samozapošljavanje.

– Među borcima ima i starijih osoba, onih koji su nesposobni za poslove koje su ponudili privatni poslodavci – kaže Vlatković.

On je ponovio da borci traže državni posao, gdje je zapošljavanje, kako je naveo, “nemoguća misija”.

Za zapošljavanje 476.000 KM

Gradska uprava je iz Fonda solidarnosti obezbjedila oko 476 hiljada KM za zaposlenje 60 demobilisanih boraca, RVI i djece poginulih boraca.

Na javni poziv BO Trebinje odazvalo se 56 osoba iz ovih kategorija. Grad Trebinje će svakom poslodavcu obezbediti mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM u naredna 23 meseca, dok će onima koji zaposle osobe iz ovih kategorija sa visokom stručnom spremom obezbjediti 700 KM.

 

D.Čolović

Izvor: blic.rs