Donosimo drugi nastavak u kome možete pročitati još zanimljivosti i legendi koje se odnose na vino, grožđe i vinogradarstvo…

* Izraz „Blanc de Noir“ se odnosi na bijela vina dobijena od crvenog / crnog grožđa.

* U Njemačkoj, u muzeju Speyer, postoji boca vina stara 1600 godina.

* Luj Paster je prvi koji je odredio pravu prirodu fermentacije.

* Šampanjac je najbolji između svoje četvrte i desete godine starosti.

* U Jermeniji tvrde da je prve vinograde na Zemlji posadio biblijski Noje, i to u njihovoj zemlji.

* Godine 1870. SAD su, ne znajući, prenijele filokseru (opasnu bolest vinove loze) u Evropu, što je praktično uništilo sve evropske vinograde. Kao posljedica, skoro svi evropski vinogradi su morali biti ponovo zasađeni, loznim kalemovima koji su kalemljeni na američku podlogu koja je otporna na filokseru.

* U srednjem vijeku vino se koristilo i kao novac.

* Egipćani su vino smatrali darom boga Ozirisa.

* Zemlja u čuvenom vinogradu „Clos de Vougeot“ (u francuskoj oblasti „Burgundy“) se smatra toliko dragocjenom, da su radnici u vinogradu obavezni da prilikom odlaska kući iz vinograda očiste svoje cipele od zemlje.images wine2a
* Robert Luis Stivenson je o vinu govorio kao o „flaširanoj poeziji“.

* U svoje vrijeme, vino je često bilo propisivano kao lijek za bronhitis i gripu.

* Pod vinogradima u svijetu ima oko 8 miliona hektara, i grožđe među svim voćem ima primat u tome. Postoji oko 10.000 varijeteta (sorti) grožđa.

* Otvorena boca vina u frižideru traje 6 do 16 puta duže (bez kvarenja) nego na sobnoj temperaturi.

* Prema persijskoj legendi, vino je „otkriveno“ u današnjem Iranu, kada je žena šaha koji se zvao Džamšid slučajno popila nešto pokvarenog soka od grožđa, malo se opila, i to joj se svidjelo!

* Tokom prohibicije u SAD, hiljadama kupaca širom Amerike je prodavan proizvod pod imenom „Grape Brick“ (cigla od grožđa). Na „ciglu“ od suvog i presovanog koncentrata grožđa bio je zakačen paketić kvasca i zakonsko upozorenje „Nemojte dodavati kvasac jer će doći do fementacije“.

(nastaviće se…)

 

HP, april 2013.