U nekoliko nastavaka donosimo brojne zanimljivosti vezane uz vino, njegovu proizvodnju, čuvanje, konzumiranje …

* Vino ima skoro isto onoliko kalorija koliko i jednaka količina soka od grožđa.
* Sa starenjem, crvena vina postaju svjetlija, a bijela vina tamnija.
* Prosječan broj zrna grožđa koji je potreban da se dobije boca vina je 600.

* U američkoj državi Juta (Utah), prilikom degustacije, vino se ne smije progutati.
* Sve do sredine XVII vijeka, proizvođači vina u Francuskoj nisu koristili plutane zatvarače. Umjesto njih su koristili krpe potpopljene u ulju, i njima su zatvarali boce.
* Mjehurići u šampanjcu su, kod prvih proizvođača, smatrani za veoma nepoželjan defekt koji treba izbjegavati.
* Prilikom nazdravljanja, u engleskom se koristi riječ „toast“ (koja označava i prepečeni hljeb). Porijeklo ovakve zdravice je u drevnom Rimu, gdje se komadić prepečenog hljeba stavljao u vino.
* Na krajevima vinograda se (ponegdje još i danas) sade ruže, kako bi prve odreagovale na buđ, parazite i bolesti, prije nego što ove napadnu vinograd.

vino-2* Jedan od sakupljača vina je za šestocifrenu dolarsku sumu kupio na aukciji vino koje je pripadalo Tomasu Džefersonu. Potom ga je izložio u svojoj kući, u specijalno osvjetljenoj kutiji. Toplota sijalica je rasušila čep, i sakupljač je tako dobio do sada najskuplju bocu vinskog sirćeta…
* Legenda kaže da su idealne čaše za šampanjac velike koliko i grudi Marije Antoanete.
* Frazu „in vino veritas“ (u vinu je istina) skovao je Plinije Stariji, koji je poginuo prilikom erupcije Vezuva koja je uništila Pompeju i Herkulanum.
* Sorte pinot blanc (bianco), pinot (grigio) i pinot meunier su genetičke mutacije sorte pinot noir.
* Pjenušava vina slabijeg kvaliteta se proizvode po takozvanoj „Charmot“ metodi, industrijskom procesu koji je identičan onom u proizvodnji gaziranih sokova. Najkvalitetnija pjenušava vina su rezultat intenzivnog rada po tradicionalnoj metodi, gde se CO2 javlja kao prirodni produkt fermentacije.
* Kaluđer Dom Perignon nije „izumitelj“ šampanjca, niti je ikada rekao „ja pijem zvijezde“. Pjenušava vina su pravljena u regionu Šampanje mnogo prije njegovog rođenja. Ovaj popularni mit je bio samo marketinška prevara.

(nastaviće se…)

 

HP, mart 2013.