Просјечна плата у БиХ износи 827 КМ, а од тога само за основне прехрамбене намирнице потребно је издвојити најмање 400 КМ.

Од месних прерађевина најскупља је ћуретина, која се може набавити по цијени од 12,30 КМ, а одмах иза ње налази се јунетина, која кошта 10,50 КМ.

Цијена пилетине варира од 5,90 КМ до 10,50 КМ, док су најјефтиније хреновке и кобасице од 0,80 до 10 КМ. Што се тиче осталих потрепштина, цијене су претежно остале исте као и до сада, а повећање цијена воћа и поврћа које је забиљежено ове године сада се већ смањује.

Ако се овоме додају још цијене смјештаја, гријања и осталих режија, мјесечни трошкови прелазе висину просјечних примања.

Цијена станарине варира од града до града, па тако просјечна цијена изнајмљивања стана у Источном Сарајеву износи 450 КМ, а у Бањалуци 400 КМ.

У Добоју и Бијељини цијене најма су нешто ниже, па се стан може изнајмити и за 300 КМ. Од цијена гријања такође зависи колики ће бити мјесечни трошкови једног домаћинства, а с обзиром на то да се и оне разликују од града до града, у Бањалуци ћете гријање по метру квадратном платити 1,65 КМ, у Бијељини 2,75 за шест мјесеци као и у Добоју 2,24 КМ, док је у Источном Сарајеву та цијена 1,50 КМ.

Уколико сте ове године спремали дијете за школу, просјечна плата никако није могла да покрије све трошкове, јер је само за ову ставку било потребно издвојити 500 КМ.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске, каже да се протеклих година ни висине плата ни цијена нису битно мијењале, али је неким производима ипак ове године повећана цијена.

„Трошкови прехране повећани су за 36 до 40 одсто, што битно утиче на укупну цијену основних потрепштина, поврће такође у том повећању учествује са до 21 одсто, док ће трошкови у зимском периоду бити још већи“, каже Петровић те додаје да је за задовољавање основних потреба једне породице мјесечно потребно минимално 1.800 КМ и то под условом рационалног трошења.

 

Извор: Независне новине