Svake godine sredinom avgusta pada kiša meteora.

Taj prirodni fenomen ponovo će se dogoditi u noći između nedjelje i ponedeljka.

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima koji su mnogo „vatreniji“ i svjetliji od tipičnih. Ove godine očekuje se pravi spektakl na nebu, s obzirom na to da će u vrijeme ove meteorske kiše mjesec biti mlad, pa neće biti nikakvog drugog osvjetljenja na nebu.

Kako kažu iz Nase, svake godine Perseidi prekriju nebo kada se Zemlja mimoilazi sa kometom Svift Tatl. Sitni komadi komete sudaraju se sa našom atmosferom i tako prave „vatrene kugle“.

Ovaj spektakl počeo je 14. jula i traje do 24. avgusta, a dostiže svoj vrhunac u periodu od 16 časova 12. avgusta, do 4 sata 13. avgusta.

NASA navodi da, ukoliko želite da posmatrate ovu pojavu, ne morate da gledate u tom pravcu, pošto se ovi meteori mogu pojaviti bilo gdje na nebu. Takođe, u zavisnosti od toga kada posmatrate spektakl, kiša meteora može da izgleda drugačije.

Tako da ako posmatrate nebo oko 22 časa, vidjećete manje meteora, ali oni će imati duže „repove“.

Prema Američkoj meteorskoj zajednici, najbolje je da ovaj fenomen pratite u ponedjeljak ujutru oko 4 sata. Kada dostigne svoj vrhunac, kiša Perseida može da sadrži između 50 i 100 meteora po satu, prenosi Biznis insajder.

Perseidi su, inače, nazvani po sazvježđu Persej, odakle se i pojavljuju.

 

Izvor: Nezavisne novine