Повећани рачуни за електричну енергију, већа издвајања за изласке, гориво, али и путовања опустоше кућне прорачуне великог броја становника Босне и Херцеговине у љетним мјесецима. Само за љетовање четверочлана породица из БиХ треба издвојити скоро двије и пол просјечне плате у Босни и Херцеговини.

Узимајући у обзир поједине понуде, за један дан полупансиона на различитим туристичким дестинацијама на Јадрану цијене се крећу од 40 до 120 КМ по особи. Просјечна цијена љетовања за четверочлану обитељ за седам дана у Хрватској, напримјер, износи минимално 1280 КМ (у јуну) док је та цијена у срцу сезоне (јули, август) већа од 2000 КМ. Имајући у виду да је просјечна плата у БиХ 830 КМ, очигледно је да је за скромни одлазак на море просјечне четверочлане бх. породици потребно издвојити најмање двије и по просјечне плате. Ако томе додамо трошкове мјесечне потрошачке кошаре која, према синдикалним израчунима, износи једну и пол просјечну плату, може се закључити да у случају седмодневног љетовања четверочланој бх. породици за преживјети мјесец требају четири просјечне плате, пише Вечерњи лист БиХ.

Истина је да је дио мјесечних трошкова унутар кућанстава, који улазе у потрошачку кошарицу, у случају одласка на љетовање мањи с обзиром на то да је, рецимо, храна ушла у трошкове на мору, али су већи при повратку кући. Због високих температура пале се клима-уређаји који су, према тврдњама грађана, повисили рачуне за електричну енергију чак и за тридесет посто.

“Рачун за струју у јуну износио ми је 96 КМ, док је рачун за јул 130 КМ, а разлог томе је клима-уређај који због врућина готово стално ради”, казао нам је један Мостарац.

Ту су за већину породица и неизоставни сватови који се традиционално праве углавном у српњу и коловозу и који кућни прорачун додатно оптерећују за пар стотина до пар тисућа марака. Због свега наведеног, велики број становника се у овим мјесецима одлучује на подизање кредита како би могао измирити све трошкове, али и приуштити себи неколико дана боравка на мору. Наиме, у туристичким агенцијама широм БиХ већ неколико година наглашавају како је велик број оних који љетују на кредит. Готово све туристичке агенције својим клијентима нуде аранжмане у више рата.

У банкама нуде намјенске кредите за љетовање који су, како кажу, из године у годину све траженији. Овисно о висини аранжмана, најчешће се одлучују на износе до 2000 КМ, али износи кредита овисе првенствено о кредитној способности клијента. Неке банке нуде кредит и до 5000 марака без жираната. У банкама истичу да је за плаћање љетовања најбоље подизати кредите с роком отплате до једне или најдуже двије године.

“Што је краће раздобље отплате, клијент плаћа мање камате по кредиту, што свакако иде у његову корист”, наводе из банака.

 

Извор: Вечерњи лист / 6yka.com