Povećani računi za električnu energiju, veća izdvajanja za izlaske, gorivo, ali i putovanja opustoše kućne proračune velikog broja stanovnika Bosne i Hercegovine u ljetnim mjesecima. Samo za ljetovanje četveročlana porodica iz BiH treba izdvojiti skoro dvije i pol prosječne plate u Bosni i Hercegovini.

Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama na Jadranu cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1280 KM (u junu) dok je ta cijena u srcu sezone (juli, avgust) veća od 2000 KM. Imajući u vidu da je prosječna plata u BiH 830 KM, očigledno je da je za skromni odlazak na more prosječne četveročlane bh. porodici potrebno izdvojiti najmanje dvije i po prosječne plate. Ako tome dodamo troškove mjesečne potrošačke košare koja, prema sindikalnim izračunima, iznosi jednu i pol prosječnu platu, može se zaključiti da u slučaju sedmodnevnog ljetovanja četveročlanoj bh. porodici za preživjeti mjesec trebaju četiri prosječne plate, piše Večernji list BiH.

Istina je da je dio mjesečnih troškova unutar kućanstava, koji ulaze u potrošačku košaricu, u slučaju odlaska na ljetovanje manji s obzirom na to da je, recimo, hrana ušla u troškove na moru, ali su veći pri povratku kući. Zbog visokih temperatura pale se klima-uređaji koji su, prema tvrdnjama građana, povisili račune za električnu energiju čak i za trideset posto.

“Račun za struju u junu iznosio mi je 96 KM, dok je račun za jul 130 KM, a razlog tome je klima-uređaj koji zbog vrućina gotovo stalno radi”, kazao nam je jedan Mostarac.

Tu su za većinu porodica i neizostavni svatovi koji se tradicionalno prave uglavnom u srpnju i kolovozu i koji kućni proračun dodatno opterećuju za par stotina do par tisuća maraka. Zbog svega navedenog, veliki broj stanovnika se u ovim mjesecima odlučuje na podizanje kredita kako bi mogao izmiriti sve troškove, ali i priuštiti sebi nekoliko dana boravka na moru. Naime, u turističkim agencijama širom BiH već nekoliko godina naglašavaju kako je velik broj onih koji ljetuju na kredit. Gotovo sve turističke agencije svojim klijentima nude aranžmane u više rata.

U bankama nude namjenske kredite za ljetovanje koji su, kako kažu, iz godine u godinu sve traženiji. Ovisno o visini aranžmana, najčešće se odlučuju na iznose do 2000 KM, ali iznosi kredita ovise prvenstveno o kreditnoj sposobnosti klijenta. Neke banke nude kredit i do 5000 maraka bez žiranata. U bankama ističu da je za plaćanje ljetovanja najbolje podizati kredite s rokom otplate do jedne ili najduže dvije godine.

“Što je kraće razdoblje otplate, klijent plaća manje kamate po kreditu, što svakako ide u njegovu korist”, navode iz banaka.

 

Izvor: Večernji list / 6yka.com