Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je danas da postoji mogućnost zatvaranja naselja, gradova ili kantona ukoliko dođe do naglog rasta oboljenih od virusa korona, te da će o tome Štab raspravljati u narednim danima.

Solak je na konferenciji za medije u Sarajevu rekao da će danas biti upućena inicijativa za zatvaranje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

– Bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a kargo letovi će nastaviti letjeti – naveo je Solak.

On je reako da se intenzivno vode pregovori i o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, u slučaju da državljanin BiH umre u inostranstvu.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u šatorskom karantinu na granicama BiH, Solak je rekao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH, te da taj dio sprovodi Savjet ministara.

Premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić je rekao da Vlada usaglašava uredbu za ona lica koja ne poštuju naredbe nadležnih organa, naročito za one koji imaju rješenja o izolaciji.

– Konstantno mjere izolacije krši oko 60 lica, pa će Vlada pooštriti kazne za takva lica –  objasnio je Novalić.

Novalić smatra da nije realno promijeniti stopu PDV-a, kao vid pomoći privredi u FBiH zbog situacije u vezi sa virusom korona.

– Realno je, ono što je već Vlada predložila institucijama na nivou BiH, da se plaćanje sa 10. u mjesecu pomjeri na kraj mjeseca, čime bi poslodavci u Federaciji imali dodatni kapital koji bi ostao njima u firmi – rekao je Novalić.

On rekao da je pomoć Turske, koju su najavili lider SDA Bakir Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, stigla danas.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez je rekao da je u FBiH do večeras testirano ukupno 359 lica, od kojih je 39 pozitivnih na virus korona.

– Pratimo sve zdravstvene mjere koje su donesene i spremni smo da pooštravamo te mjere. Testova ima dovoljno i možemo biti zadovoljni situacijom do sada – ocijenio je Čerkez.

 

Izvor: RTRS