Nanese li vas put ovo ljeto u Esteponu, primorsko mjesto na jugu Španije, donesite čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži i zauzvrat ćete dobiti čašu punu piva ili nekog osvježavajućeg napitka.

Ovom inicijativom mjesto udaljeno 90 kilometara od grada Málage nastoji održati svoje pješčane plaže čistima. Kampanja „Obale bez opušaka“ (Las orillas sin colillas) naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

Plaža je savršeno mjesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. No za mnoge ona predstavlja i mjesto za opuštanje na kojemu dodatno uživaju pušeći cigaretu. Problem je to što svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno preko deset godina da se razgrade.

„Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema sretan kraj“, objašnjava Oscar Rullí, predsjednik Udruge štandova na plažama oko Málage (ACHIMA).

Kako bi se prekinuo taj krug potrebno je osvijestiti ljude koji ondje ljetuju te ih potaknuti na čuvanje okoliša.

„Jako mi se sviđa ova ideja. Fantastična je. Imaćemo čišću plažu“, kaže jedna majka držeći za ruku malu djevojčicu dok zajedno posmatraju turiste kako opuške odlažu u plastične čaše.

Izvor: Nezavisne novine