Јесте ли се запитали како је могуће да вам се након порције пасте, кад сте се сасвим сигурно прејели, након пет минута једе нешто слатко? Не, нисте халапљиви. Медицина и наука имају врло логично објашњење.

 

Жеља за одређеном храном углавном указује на дефицит неког минерала или витамина у организму, али и на друге здравствене проблеме. Зато пажљиво ослушкујте своје тијело јер уколико вам се изнова јавља жеља за једном врстом хране, то углавном указује на недостатак неког минерала или витамина који се у њој налазе.

Не дешава се случајно да вам се одједном једе баш сир или месо, нарочито не ако ова жеља не јењава. Ваше тијело жуди за нечим. Информишите се о саставу намирница које вам се у посљедње вријеме толико једу и откријте шта вам заиста недостаје.

 

Чоколада

Уколико је ваша исхрана претјерано дијетална и одричете се бројних висококалоричних намирница, али и угљених хидрата, ваш организам ће тражити намирницу која ће га брзо заситити и аутоматски повећати ниво шећера у крви. Међутим, да бисте надомјестили то што недостаје вашем организму није вам потребна чоколада, нарочито јер би вам требала цијела табла да бисте се заситили.

Још једном резимирајте свој јеловник или потражите савјет нутриционисте. Имајте на уму да су људском тијелу потребни најразличитији минерали, ограничавање исхране која садржи низак ниво протеина и угљених хидрата може често довести до оваквих напада глади.

 

Слаткиши

Промјена у раду хормона која се дешава током вашег мјесечног циклуса или непосредно прије и послије њега, може довести до појачане потребе за слаткишима. Дакле, једном мјесечно имате валидно оправдање.

Међутим, уколико је ваша потреба за посластицама разних врста константна, те имате повећану потребу за мокрењем, можда би требало да се консултујете са својим љекаром јер овај спој указује на преддијабетско стање.

Такође, често се догађа да имамо жељу за слаткишима након оброка који се састоји од простих угљених хидрата као што су бијели хљеб, бијела рижа и тјестенина, а разлог за то је нагли налет шећера у крви за који је крив главни састојак ових намирница. Наиме, прости угљени хидрати стварају празну енергију у организму, те након оброка ваше тијело тражи нову дозу онога што му недостаје, а то није шећер.

 

Тјестенина и хљеб

Оног тренутка кад прогутате залогај укусне пасте или сендвича, ваше тијело ову храну третира потпуно исто као и слаткише, јер у питању су прости угљени хидрати. Тако можда заправо жудите за слаткишима, али је прихватљивије да поједете чинију макарона, него чинију пуну чоколадних колача.

 

Чипс и слане грицкалиц

Жеђ је често маскирана као е глад. Потреба за сланом храном, која помаже тијелу да надокнади воду, може значити да нисте пили довољно у току дана или да губите течност више него што би требало, ако се знојите или сте дехидрирали, као и уколико имате мучнину и повраћате.

Још један од разлога због којих је могуће да вам се једу грицкалице јесте стрес. С обзиром на то да су чипс, переце, штапићи и други грисини хрскави, једући их умањујемо одређену дозу стреса.

Такође, уколико сте на дијеталном режиму исхране, те се ваш мени састоји углавном од различитих смутија и супица, можете имати повећану жељу за грицкалицама ове врсте.

 

 Месо

Вашем тијелу недостаје довољно протеина, што је посљедица вегетаријанског типа исхране, или је у питању недостатак гвожђа и витамина Б који су чешће узрок жудње за овим типом хране.

Обилне менструације могу узроковати недостатак гвожђа у крви, а ако не конзумирате довољну количину протеина (који је највећи извор гвожђа), нарочито током ових дана у мјесецу, ваша потреба за месом може бити показатељ недостатка овог есенцијалног састојка у организму.

 

 Сир

Можда изгледа невјероватно, али је са научне стране сасвим логично. Потреба за сиром често је заправо потреба за шећером. Иако сир јесте извор протеина и масти, ваш мозак зна боље, он садржи и природне млијечне шећере.

Тако заправо ваше тијело може инстинктивно недостатак витамина Д и калцијума потражити у овој намирници, којом они доминирају. Витамин Д добијамо и путем сунчеве свјетлости, те обратите пажњу на то колико времена проводите у затвореним просторијама – можда је то посљедица мањка овог витамина.
Извор: Независне новине