Wi-Fi Alliance proslavlja 15 godina Wi-Fi tehnologije.

Lakoća korišćenja i inovacije su tokom prethodnih godina načinili Wi-Fi jednom od najuspješnijih tehnologija, a ovim je i otvoren put za napredak u budućnosti. Wi-Fi Alliance je osnovan od strane šest kompanija: 3Com, Aironet (kupljen od strane kompanije Cisco), Harris Semiconductor (sada Intersil), Lucent (sada Alcatel-Lucent), Nokia i Symbol Technologies (sada Motorola), a trenutno se sastoji od gotovo 650 kompanija.

U saopštenju povodom obilježavanja 15 godina Wi-Fi tehnologije, Wi-Fi Alliance navodi da je do sada sertifikovano preko 22.000 proizvoda (preko 4000 telefona i tableta, 3500 TV uređaja…). Tokom 2013. godine je prodato preko dvije milijarde Wi-Fi uređaja, a očekuje se da će do 2020. godine ta brojka preći četiri milijarde. Posljednji podaci govore da se Wi-Fi koristi u 25 odsto domaćinstava širom svijeta.

Wi-Fi Alliance najavljuje uzbudljivu budućnost, kao i planove koji uključuju ključne elemente za nove segmente i aplikacije: na primjer WiGig CERTIFIED koji će doneti konektivnost od 60GHz u 2016. godini. Wi-Fi će povezivati nove tipove uređaja jedne sa drugima, kao i sa Internetom a sve je šira primjena tehnologije u Smart Home okruženjima, pametnim automobilima, kontrolnim mrežama i drugim sistemima. Ažuriranje za Wi-Fi CERTIFIED ac, trenutno najnapredniji dostupni Wi-Fi, se očekuje tokom 2015. godine.

Izvor: eTrafika