Hercegovačka vinarija „Vukoje“, broj jedan proizvođač vina u BiH, dobitnik brojnih nagrada za kvalitet i nosilac vinske kulture u našoj zemlji, tradicionalno se predstavila na banjalučkom Salonu vina „Vinosaur“, koji je održan sedmi put u hotelu „Bosna“.

Na „Vinosauru“, koji je održan u četvrtak i petak, predstavili su se autohtonim sortama žilavka i vranac.

„Ono što je ovdje predstavljeno to su naše autohtone sorte žilavka i vranac, internacionalne sorte kroz liniju tribun, rezerve iz selekcije koje u posljednje vrijeme bilježe fantastične rezulate na međunarodnim ocjenjivanjima, a neka od tih vina su i najbolja ocijenjena linija sa prostora jugoistočne Evrope“, rekao je Radovan Vukoje, vlasnik vinarije „Vukoje“.

Vinarija „Vukoje“ se predstavila i vinima koja se ranije nisu mogla probati, čime, kako kažu, doprinose kvalitetu ovog sajma.

„Domaćini sajma su mnogo uradili za vinsku kulturu i naša je želja da nastavimo sa tom dobrom vinskom pričom. Potrošnja vina se veoma povećala u našoj zemlji i to dovoljno govori o kulturološkom stepenu i razvijenosti jednog naroda“, kazao je Vukoje.

U zemljama zapadne Evrope raste potrošnja vina, a naša zemlja taj trend prati, smatraju u ovoj vinariji.

Vukoje je istakao da vino doprinosi i zdravlju, te da se propagira kao proizvod koji pozitivno utiče na zdravlje ako se konzumira u normalnim količinama.

Pored vina, prezentovali su i svoju ponudu vinskog turizma.

„Podrumi ‘Vukoje’ ove godine su otvorili vrata nove vinske galerije u sklopu vinarije, koja je jedan poseban objekat u čitavoj Evropi. Jedina smo vinarija koja posjeduje takav vid turizma u široj okolini. O tome dovoljno govori 50.000 posjetilaca“, istakao je Vukoje.

U sklopu vinske galerije nalaze se tapas bar, vinoteka, restoran i launč.

U kompaniji „Frutela“, koja je organizator „Vinosaura“, rekli su da su Salon vina, koji se inače održava u maju, zbog prirodnih katastrofa u tom mjesecu bili prinuđeni da pomjere za jesen.

„Učešće je uzelo 55 vinarija iz 12 zemalja. Na ovogodišnjem salonu ponuđeno je preko 400 etiketa, tu je i 20 izlagača iz gastro segmenta, te pet u domenu vinskog asesoara“, rekao je Nenad Malešević, direktor kompanije „Frutela“ i organizator „Vinosaura“.

Izvor: Nezavisne novine