Predsjednici Republike Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, premijerka Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović obišli su danas  trebinjsko naselje Gorica u kojem se gradi vrtić “Srbija”. Gradnju ovog vrtića finansira Srbija sa oko pola miliona evra, a kako su najavili, 80 mališana uživaće u ovom moderno opremljenom objektu.

Okupljeni građani, a naročito zahvalni mališani, pozdravili su predsjednika Srbije aplauzom, a znak zahvalnosti izrazili su i transparentom na kojem je pisalo „Hvala vam za vrtić“, ali i zastavama Srbije i Republike Srpske.

Vučić je istakao svoje zadovoljstvo povodom posjete Trebinju, jednom od, kako kaže, najljepših gradova Republike Srpske i dodao da je izuzetno ponosan što je Srbija u prilici da pomogne Srpskoj, čiji građani su uvijek, kada je to trebalo, bili tu za Srbiju.

„Srbija i Srpska moraju zajedno da se bore da sačuvaju svoj narod i obezbijede njegov opstanak na viševjekovnim ognjištima, ali i bolju budućnost za sve. Zahvalan sam Dodiku, Cvijanovićevoj i Petroviću što vode brigu o razvoju Republike Srpske“ – istakao je Vučić.

Milorad Dodik kazao je da je pomoć Srbije od izuzetnog značaja, kako u ovom projektu, tako i u mnogim budućim. Srbija će finansirati završetak izgradnje puta Tjentište – Foča sa oko 20 miliona KM, izgradnju vjerskog-duhovnog centra u Mrkonjićima u Popovom polju, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog sa 800.000 KM, te rekonstrukciju Starog grada u Trebinju, kao i pomoći izgradnju vodovoda u selu Baljci u opštini Bileća.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izrazio je svoju zahvalnost  rukovodstvu Srpske i Srbije, što svojim postupcima pokazuju da im je i te kako stalo da pomognu Hercegovini i narodu koji ovdje živi.

Zvaničnici su nakon obilaska lokacije na kojoj bi za mjesec dana trebalo da bude izgrađen vrtić, obišli Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg. Nakon toga, uslijedilo je svečano otvaranje  Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Srbije, koja se nalazi u kući čuvenog Trebinjca Luke Ćelovića. Poslije presjecanja vrpce, Vučić se okupljenim građanima obratio riječima:“Trebinjci, dobro došli u vašu kuću“.

Nakon posjete „Hercegovačkoj kući“, na hiljade okupljenih građana iz svih opština Hercegovine na gradskom trgu, gromoglasnim aplauzom pozdravili su govore Petrovića, Dodika i Vučića. Trgom se orio slogan:“Srbija,Srbija!“, a rukovodstvo Srpske i Srbije, za okupljene građane imalo je jedinstvenu poruku: „Republika Srpska i Srbija su jedno, jedan narod, jedna duša i moraju se uzajamno pomagati.“

 

J.D. /Hercegovina Promo, april 2018.