Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beogradu kako se nada da će uskoro biti ugovoren trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH, kako bi se gradila otvorenija saradnja na tri prostora i dodao da istoriju treba ostaviti iza sebe kako ona ne bi bila prepreka za budućnost.

On je naglasio da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH prije 6.i 7. decembra kada je najavljen uzvratna posjeta Srbiji. “Kod nas se u BiH odluke sporije donose nego kod vas u Srbiji, ali to neće umanjiti ono što smo planirali”, kazao je Čović.

Kako javlja Tanjug, Čović je naglasio kako očekuje da eksperski tim Beograda ponudi rješenje o pitanju spornih granica Srbije i BiH, kako bi se do susreta 6. i 7. decembra dogovor mogao parafirati. “Mi u BiH imamo mnoštvo problema. Vjerujem kako pomoć predsjednika Srbije može biti značajna kada je u pitanju naš evropski put”, naglasio je Čović.

Dodao je kako je zadovoljan odlukom Srbije da se pomogne izgradnja Saborne crkve u Mostaru.

”Srbija je danas uplatila dodatnih 500.000 evra za obnovu Sabornog hrama u Mostaru”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je to učinjeno na molbu predsjednika Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Predsjednik Srbije je zahvalio Čoviću na toj molbi i podsjetio da je Srbija ranije uplatila 200.000 evra takođe za izgradnju Sabornog hrama u Mostaru, prenosi RTS.

Naime, hrvatski član Predsjedništva BiH danas se u Beogradu sastao s Vučićem a na zajedničkoj press-konferenciji istaknuto je kako će Srbija biti zemlja partner na Sajmu u Mostaru gdje će se ”snažno predstaviti”.

 

 

Izvor: Tanjug / RTS / Večernji list