У вртићу „Света Евгенија царица Милица“ од 1. марта почиње реализација програма „Припреме дјеце пред полазак у школу“ који се већ неколико година проводи у организацији Министарства просвјете и културе Владе РС. Ове године невесињски вртић похађаће 72 предшколца, а биће подијељени у три групе.

Програм припреме дјеце за школу намијењен је искључиво дјеци која нису похађала вртић, а на јесен полазе у први разред.

Vrtic pr 2

Малишани ће у вртићу боравити по три сата дневно, а групе су организоване у једну јутарњу и двије послијеподневне. Јутарња група намијењена је за дјецу чије је мјесто пребивалишта удаљено четири и више километара од града, што би кориштењем школских аутобуса и јавног превоза олакшало родитељима свакодневно довођење дјеце у вртић.

Трошкове боравка малишана у вртићу једним дијелом финансира Министарство просвјете и цултуре РС, док остатак обезбјеђује  ова предшколска установа и родитељи у виду партиципације која ће на мјесечном нивоу износити 15 КМ. Вртић поред уступања просторија и особља, обезбјеђује  прибор за цртање и писање као и хигијенски пакет и санитарни материјал.

Vrtic pr 3

Директорица вртића „Света Евгенија царица Милица“ Милена Капор истакла је да је боравак малишана у вртићу пред полазак у школу веома важан за њихову социјализацију.

-То је период када се они први пут одвајају од родитеља, сусрећу са својим вршњацима и првим учитељима и и то њихово интегрисање у нову средину и јесте оно чему треба посветити највећу пажњу – додала је Капор.

Vrtic pr 4

Извор: Радио Невесиње