Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je izgradnja Hidroelektrane /HE/ „Dabar“ veoma značajan projekat, čija je vrijednosti oko 180 miliona evra, a realizuje se u okviru domaćeg investitora – „Elektroprivrede Republike Srpske“.
„Ovaj projekat trenutno se nalazi u fazi postupka javne nabavke. Kada je riječ o izgradnji dovodnog tunela sa ulazom u građevinu i pristupnim tunelima, vrijednost radova je oko 122 miliona KM za taj dio“, rekla je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom poslaničkih pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se „Elektroprivreda Republike Srpske“ u ovom projektu nameće kao jedan od investitora i da može uspješno da realizuje projekte.

„Ovaj projekat je značajan ne samo za regiju na kojem se nalazi, već i za cijelu Republiku Srpsku“, istakla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li će Vlada Republike Srpske procesuirati nezakonite privatizacije preduzeća i stečaja, Cvijanovićeva je rekla da Vlada nema nadležnosti za procesuiranje, jer je to pitanje u nadležnosti nekih drugih organa.

„Vlada Republike Srpske apsolutno podržava da sve utvrđene nepravilnosti u privatizaciji ili bilo kojoj drugoj oblasti budu procesuirane i da oni koji su krivi snose odgovarajuće sankcije“, naglasila je Cvijanovićeva.

Upitana da li će Vlada uvesti pravilo da budu smjenjivani rukovodioci javnih preduzeća i vršioci dužnosti direktora koji su imali negativan revizorski izveštaj u poslovanju ili izvještaj sa rezervom, Cvijanovićeva je rekla da će zato doći vrijeme.

„Odgovornost treba da bude mjerena rezultatima rada. Negativni revizorski izvještaji treba da budu mjera za određeno postupanje Vlade, ali u revizorskim izvještajima ima određenih propusta i radnji koji su nekog drugog tipa i ne odnose se na činjenje određenih krivičnih dijela“, zaključila je Cvijanovićeva.

 

Izvor: Srna