Vrijednost srpskog pasoša raste najbrže u svijetu, pri čemu Srbi mogu lakše da putuju po svijetu nego stanovnici bogatih zemalja, navodi američki portal Nomad Kapitalist.

Portal ističe da je Srbija jedna od samo tri zemlje u svijetu čiji građani mogu da putuju po Evropi, ali i u Rusiju i Kinu – bez vize.

„Kada uzmete u obzir činjenicu da dobijanje ruske vize može biti mukotrpan poduhvat, dok je tek neznatno manja muka obezbjeđivanje vize za Kinu, jasno vam je da sa srpskim pasošem odmah imate dvije velike koristi“, ukazuje se na američkom sajtu. Autor teksta navodi da nijedna razvijena zapadna zemlja koju on zna ne može da preskoči red za vizu za Rusiju, dok to, kad je riječ o kineskoj vizi, može da pođe za rukom samo građanima San Marina.

„Vlada u Srbiji je uradila odličan posao pregovarajući o putovanjima bez viza tokom poslednje decenije“, ističe američki portal. U tekstu se podsjeća, da je Srbiji odobren bezvizni režim za putovanja po Evropi 2009, u isto vrijeme kada i Crnoj Gori i Makedoniji, ali se napominje da je srpski pasoš od tada značajno napredovao.

„Otprilike u isto vrijeme kada je Srbija pregovarala o svojoj viznoj politici sa Rusijom i EU, dobila je slobodan pristup i Izraelu. Zatim su joj vrata otvorili i Turska, Ukrajina, Kazahstan, Brazil, Moldavija, potom i Јapan u koji uopšte nije lako ući bez vize, a prošle godine Srbi su stekli pristup i Indoneziji“, navodi se na sajtu.

Napominje se da su još na snazi vizni sporazumi iz vremena bivše Јugoslavije koji omogućuju putovanja bez vize u zemlje u koje je teško ući kao što su Kuba i Tunis, a portal dodaje, pozivajući se na razne novinske članke, da Srbija privodi kraju i sporazume s Azerbejdžanom, Kolumbijom, Gvatemalom, Јamajkom, Panamom, Katarom, Kuvajtom, Omanom, Bahreinom i Venecuelom.

„Većina tih zemalja je prilično teško pristupačna ,čak i za neke zapadne državljane, pa bi putovanja bez viza i u te zemlje bila prava blagodet za srpski pasoš“, ocjenjuje Nomad Kapitalist.

Kao Srbin, navodi američki portal, ne možete putovati u zemlje u koje zapravo bez vize mogu da putuju samo građani veoma malog broja zemalja, a to su SAD, Kanada, Britanija, Irska i Novi Zeland, koje nažalost imaju veoma komplikovane procedure za dobijanje viza.

„Sa srpskim pasošem bi vam bilo odlično, a ja očekujem da stvari postanu još bolje. Razlog je jednostavan: ne samo što Srbija ima puno prostora za uspon nakon raspada Јugoslavije, već je pristup srpskih vlasti spoljnim pitanjima pozitivan. Oni žele da poprave sliku o svojoj zemlji i zauzeli su proaktivni pristup kakav malobrojne zemlje imaju“, ocenjuje autor teksta.

Takođe se navodi da „dok zemlje poput SAD leže na lovorikama, a njihovi ambasadori pijuckaju čaj, srpska vlada pregovara o sporazumima za svoje građane kako bi im omogućili da putuju širom svijeta, a to treba poštovati“.

„Kada se svi predloženi sporazumu ratifikuju, biće sjajno imati srpsko državljanstvo, ali postoji jedan problem: nije lako dobiti srpski pasoš“, ističe se u tekstu, uz napomenu da se svijet mijenja, pa SAD više nisu „savršena destinacija kojoj se svi dive“. Danas zemlje kao što je Srbija – zemlje sa srednjim prihodima koje ne žele da se oslone na zapadne simpatije i grade svoje ekonomije – uz to grade i – svoje pasoše, zaključuje američki portal, koji analizira zemlje sa čijim je pasošima najlakše krenuti na put.

Izvor: RTRS/Tanjug