Piše: Janko Vujović

 

– Ljubavi, znaš koji je danas datum?

– Da nije počela rakijada u Pranjanima, suncetijebem ili ne daj Bože (voimja Oca i Sina i svjatoga Duha) Guča?

– Ama, nije ni jedno ni drugo…

– Uh, dobro je … već sam se bio prep’o. Da nije možda kad je Lane Jovanović dao gol Nijemcima i up’o u kanal?

– Ma ne to, šta samo misliš na svoju guzicu … znaš, nešto naše ljubavi…?

– Koje, goni se u p.m., nisam ti ja publika u „Pinkovim Zvezdama „ a ni ti nisi Milan Kalinić pa da me držiš u neizvjesnosti, govori?!

– Konju jedan, bivole jedan, na današnji dan prije 20 godina smo se vjenčali?

– I to pamtiš, je li? To kad sam spriječio pet tuča, kad sam pašenogovu protezu tražio zajedno sa konobarima po kantama za smeće ili kad tvoju majku nisu mogli obuzdati da ti ideš sa mnom prve bračne noći, a ne sa njom kući. Nego, mrš i pravi ručak, počinje mi HJK-KUPS, namještaj i pare za Guču se neće same napraviti!

 

I to je to.U posljednje vrijeme mi je psiha dostigla nivo „Ane Ivanović, koja ima 3 set lopte“ , pa sam dao sebi oduška da krene i komercijalizuje se „VREMEPLOV“. On će se baviti svime i svačim, akcenat će biti bačen na neke istorijske ličnosti, neke estradne ličnosti, a biće i vijesti i događaja iz našeg malog gradića, opštine, „najboljeg primorskog grada na svijet“ – Trebinja.

Obično se nekad „Vremeplov“ posvećivao nekome, kao što su to nekada radili veliki pjesnici i pisci. E j*** ga. Ne mo’š vremeplov posvetiti curi, babi, dedi, pašenogu, jetrvi, zaovi, namještenom tenderu. Nije to baš to, ali će se nekada pogoditi suština. A suština je najgora. Gora od same istine. A istina je ekvivalentna pravdi, a pravda je spora i nedostižna. Istina nikada dakle neće doći jer nigdje nije dobrodošla. Tako današnji vremeplov se poklanja u humanitarne svrhe. Za poplave.

Dragi čitaoče, ako si ikada pomislio da pročitaš ovaj tekst, ti nemoj. Nego ako imaš kakav neplaćen račun, fino se uputi, ako ti je račun 70 KM, ti daj 100 km i reci u redu je to. Odbijte i meni nešto, nisam gubav. Šalimo se malo…

*5. JUN

– na današnji dan, 1950. godine, SAD poslale pomoć uništenim evropskim zemljama od 15 milijardi dolara, sa uslovom da za 15 godina vrate 45 milijardi dolara. Na to je grčki ministar finansija dobacio: “Pa nije monopol, pa da smo stali na „Ženevski trg“ sa hotelima, pa je tolika kamata“

– 2006. godine Crna Gora se otcjepila od Srbije. Ali, dok je Herceg Novog, Srbija će imati izlaz na more.

* 6. JUN

1944. godine saveznici se iskrcali na Normandiju. Međutim, davno skrivena istina je da se među saveznicima iskrcao i kontigent Kineza i 5 kontejnera obuće i odjeće, tako da su pojedini vojnici nosili u pauzama ratovanja papuče marke „EIFA“ sa naljepnicom „2 maraka“.

-1984. godine, izmišljen tetris.

*7. JUN

2009. godine na Vol Stritu ostali u velikoj nedoumici. Kako je u Trebinjskoj piceriji ostala ista cijena kupa „Belev“ od 2 KM ako je skočila cijena šlaga? Na to je sitg’o brz odgovor: Kad se promjeni cijena ulaznice na Olimpijski bazen „Banje“ tada će možda i „Belev“ poskupiti!

– 2011. godine, formirana na fb. prva grupa „Jugonostalgičari“, koja je okupkljala sve nacionalnosti zemalja Balkana. U toj grupi se moglo naći kako je divno voljeti Jugu pogotovo iz standardom obogaćene Švedske i kako se suze liju za istom iz snijegom okupane Danske. “Maršala Tita, junačkoga sina…“ se prolamoalo tom grupom, normalno u pisanoj formi.

*8. JUN

1996. godine, u maloj opštini Rudo izbila svadba. Naime, pobili su se mladoženjin brat i ujak protiv mladinog brata i njegovog pašenoga. Svadba je prekinuta, ali je nastavljena 4 dana kasnije samo bez prisustva mladinih gostiju.

– 2002. godine, isto mala opština Čajniče, poslije sahrane, sjeo je pop i ostali koji su bili na sahrani da pojedu i popiju nešto za pokojnikovu dušu kako to običaj nalaže. Međutim, ispred popa se stvorila tolika gomila kostiju da mu je jedan dobacio: „Eto pope, ti k’o da si ga iskop’o a ne ukop’o“

*9. JUN

1875. godine izbila buna u Nevesinju pod nazivom Nevesinjska Puška.

– 1934. godine Volt Dizni stvorio kultni animirani lik Paja Patak. Koga će u Hrvatskoj pretvoriti u Puja Šotku, koji će kasnije pod istim nazivom doživiti svoje najbolje dane i procat na fejzbuk grupaciji

– 1999. godine u Kumanovu, trebalo da bude potpisano sporazum o povlačenju snaga SRJ sa Kosova. Međutim, sporazum je odgođen na 2 sata dok se ne vrati Garo. Pitate se ko je Garo? Garo je bio ker koji je pušten bio u lov, pa sve dok se ne vrati Garo nije se mogao potpisati gore pomenuti sporazum. Na svu sreću, Garo se vratio i sporazum je potpisan.

*10. JUN

1945. godine počelo suđenje nezavisne komisije partizanskih sudija komdantu JVuO Dragoljubu Mihailoviću. Njemu se na teret stavljalo što nije odma’ kad su Nijemci udarili kapitulir’o, a i učestvovanje u I svjetskom ratu gdje je partizanima bilo zabranjeno učestvovati. Suđenje je bilo održano u fer i korektnoj atmosferi, gdje su se optuženom na svaku riječ psovalo sve i svja. Sve u svemu, divna atmosfera. Suđenje je, eto zvanično završeno prije 10 dana.

– 1389. godine, Vuk Branković napisao knjigu „Djeca dezertera Kosovskog boja“. Recezent Marko Kraljević.

 

*11. JUN

-1823. godine, nastao „gemišt“ a prvi koji ga je složio bi je Knjaz Miloš. 0.10 bijelog vina + 0.10 svoje kisele vode i eto ga. Riječ gemišt nastala je od riječi „guemista“ što znači, onaj koji udara na grižu savjesti i osjećaj krivice.

-2000. godine ministar prosvjete donio zakon i akt po kome će uvijek na matematici, bilo da je kontrolni ili pismeni zadatak, uvijek grupa A biti lakša nego grupa B.

 

I jedan citat iz jedne trebinjske kladionice, nakon što je lik izgubio 100 KM na bingu:

“TREBA REĆI ZMAJU OD ŠIPOVA KAD DRŽI GOVOR U *PAROVIMA* DA OBJAVI NEKAD KO JE DOBIO 50 KM ILI VIŠE NA OVOM GOV**** , ETO ČISTO DA SE ZNA. MAJKU LI VAM PREVARANTSKU JE***“

 

Živili lavovi.