Pročitajte vremensku i biometeorološku prognozu za vikend…

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Uglavnom se očekuje između 5 i 20 litara kiše po metru kvadratnom u cijeloj zemlji. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 8 do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu Hercegovine od 11 do 15 °C.

U nedjelju
u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na planinama može padati slab snijeg. Očekuje se između 3 i 10 litara padavina po metru kvadratnom u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 12 °C.

Biometeorološka prognoza

 

Subota – Povećana oblačnost, padavine i zahlađenje, uzrokovaće izraženije tegobe kod reumatičara, astmatičara i osoba sa bolestima krvnih sudova. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, razdražljivost, malaksalost, u noći problemi sa snom. Preporučljivo je biti oprezniji u saobraćaju.

Nedjelja – Povećana naoblaka praćena padavinama, uz osjetno hladnije vrijeme i dalje će predstavljati problem za većinu populacije. Hronični bolesnici trebaju se suzdržati od jačih fizičkih napora. Neophodno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

 

Izvor: 6yka.com