I ove turističke sezone Vrelo Bune u Blagaju kod Mostara bilo je jedna od najposjećenijih destinacija u Hercegovini.

Izvor: B92 / Dnevni avaz

Ko god dođe u grad na Neretvi da vidi Stari most, nadaleko poznat u svijetu po svojoj ljepoti, obavezno se uputi i pod blagajsku liticu na Vrelo Bune, koje je s tamošnjom Tekijom još najmističnije mjesto u celoj Bosni i Hercegovini.

Protok vode

Pero Kvrzica / Flickr.com
Balalić kaže da su Blagajem i njegovom prirodnom ljepotom oduševljeni skoro svi turisti.– Ima nekih koji se žale što u naselju nema vode, javnog toaleta, a neki se žale i na brojne “ležeće policajce”. Smatraju da ih je previše, da su previsoki i da uopšte nisu potrebni – dodaje Balalić.

Vrelo je, zbog svoje unutrašnje galerije, dubine i dužine podzemnih prostorija te zbog prosječnog protoka vode od 43.000 litara u sekundi, među pet najinteresantnijih u Evropi.

Kako bi se iskoristili svi turistički kapaciteti ovog područja i obogatila ponuda turistima, koji najvećim dijelom stižu iz Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Njemačke, članovi Sportsko-turističkog udruženja “Blagaj-City” došli su na ideju da tokom ljetne sezone organizuju vožnju čamcima samim izvorom rijeke u dubokoj unutrašnjosti pećine.

Prema njihovom mišljenju, to je najbolji vid antistresnog turizma, koji je u svijetu postao hit.

– To je, zaista, atraktivno svima koji na sat-dva svrate u Blagaj, a naročito Slovencima. Vožnja košta dva evra po osobi, a traje 15 minuta. Riječ je o obilasku i opuštajućoj vožnji uz priče o izvoru i starim legendama vezanim za pećinu, a pri tom se može snimati i fotografisati unutrašnjost pećine – ističe Ibrahim Balalić, predsednik ovog udruženja.

Plovna oprema

David Bailey MBE / Flickr.com

Moguće je organizovati i kanuing , kao i kanu safari Bunom ili Bunicom, za šta su posebno zainteresovani Španci i Francuzi.

– Obe rijeke su mirne tako da su idealne za cijelu porodicu. Vožnja, koja traje maksimalno tri sata, košta 12 evra po osobi. Svima garantujemo sigurnost, jer je naša ekipa sve vrijeme uz njih, a dobiju i plovnu opremu – ističe Balalić.

 

HP, novembar 2013.