Nabavkom terenskog vatrogasnog vozila lada „Niva“ ali i uređaja za izvlačenje dima i gasova iz zatvorenih prostorija, Teritorijalna profesionalna vatrogasna jedinica Gacko obogatila je kako vozni park, tako i opremu i uređaje koji su im neophodni prilikom obavljanja intervencija i zadataka.

Ukupna vrijednost je 52 hiljade maraka, a novac za njihovu nabavku je obezbijedio Vatrogasni savez RS. I to nije sve. Prema riječima komandira Vatrogasne jedninice Gacko, Nebojše Avdalovića, u proceduri je javna nabavka vatrogasne cisterne. Time bi, kako je istakao, u potpunosti bili spremni za predstojeću vatrogasnu sezonu.

„Terensko vatrogasno vozilo lada „Niva“ stigla je prije tri dana, sa rezervom od 250 litara i pet naprtnjača i mnogo će nam značiti za intervencije na nepristupačnom terenu gdje se javi požar, a gdje ne može prići cisterna. Uspjeli smo nabaviti i dimovuk – uređaj za izvlačenje gasova, pare i dima u zatvorenim prostorijama. Bili smo na prezentacijama primjene ovog uređaja i čim vrijeme dozvoli i sami ćemo našim ljudima predstaviti njegovu primjenu i upotrebu“, rekao je Avdalović.

U proceduri je javna nabavka vatrogasne cisterne kapaciteta 6 hiljada litara, koja bi trebalo da stigne za predstojeću vatrogasnu sezonu.

„Odabran je najpovoljniji ponuđač, rok isporuke je 6 mjeseci i plaćen je avans od 91 hiljadu maraka. Nabavkom cisterne maksimalno smo spremni što se tiče mašinskog parka, sa četiri cisterne i tri vozila. Ovakva opremljenost je sasvim dovoljna za našu vatrogasnu jedinicu, ali nastojimo da idemo dalje. Napravili smo zahtjev za jedno terensko vozilo „Ural“ za brdoviti teren, kapaciteta od dva kubika vode“, rekao je komandir Avdalović, dodajući da su sa načelnikom opštine u pregovorima za izgradnju vatrogasnih garaža, za smještaj vozila i opreme.

Avdalović podsjeća da je na poslednjem zasjedanju Skupštine opštine Gacko usvojen prijedlog Plana utroška sredstava po osnovu naknada od požara za 2020. godinu. Prema ovom planu, 40 hiljada maraka biće utrošeno za nabavku 36 kompleta uniformi za operativni dio vatrogasne jedninice, a na osnovu Pravilnika o uniformi i funkcionalnim oznakama vatrogasaca.

Kada je u pitanju protekla vatrogasna sezona, zabilježen je znatno manji broj intervencija na požarima na otvorenom. Vatrogasci su većinom bili angažovani na snabdijevanju stanovništva vodom za piće. Imali su 400 takvih intervencija, od Domrka do Kazanaca.

Vatrogasci podsjećaju da im se telefonskim pozivom na broj 123, možete obratiti 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji.