Kvalitetnu pitku vodu sa Udbine građani Nevesinja  mogli bi dobiti do narednog ljeta. Tada će konačno biti stavljena tačka na višedecinijski problem vodosnabdijevanja, ali i otvorene mogućnosti za razvoj privrede i turizma.

Nedavno su završeni radovi od čvorišta u Zovom Dolu do Vojina. Postavljene su cijevi, urađeni šahtovi i ostavljeni priključci za mještane Ranikuća i selo Drežanj. Ovih dana očekuje se prijem radova, nakon čega će cjevovod biti stavljen u pogon. Nastavak izgradnje  vodovoda od Vojina prema Nevesinju biće nastavljen na proljeće. U međuvremenu, planirano je da se obave pripremni radovi – trasiranje, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, projektovanje i izbor izvođača radova.

Vojine 1

Podsjećamo, za istorijski projekat opštine Nevesinje, Hidroelektrane na Trebišnjici i HE „Dabar“ do sada su izdvojili  četiri miliona maraka, a rukovodstvo ovih preduzeća je najavilo da će za završetak radova biti uloženo još 2,5 miliona KM.

Gradiliste

Preduslov za izgradnju vodovoda prema Nevesinju bilo je kompletiranje vodovodnog sistema za potrebe objekata i gradilišta HE „Dabar“. Završena je izgradnja vodozahvata Udbina sa komandnom zgradom, potisni vodovod, rezervoar kapaciteta 500 m3 i transportni cjevovod do raskrsnice u Zovom Dolu. Jedan krak cjevovoda urađen je do gradilišta pristupnog tunela Straževica, a drugi do mjesta buduće brane Pošćenje u Biogradu. Svi zaseoci u Zovom Dolu i više naseljenih mjesta u Biogradu dobili su vodu što je značajno popravilo uslove za život stanovništva na ovom ruralnom području.

Nema sumnje da će  nastavak aktivnosti na projektu „Gornji horizonti“ i konačno rješavanje vodosnabdijevanja Nevesinja kvalitetnom pitkom  vodom otvoriti nove životne vidike u slobodarskoj hercegovačkoj varošici.

Prist tunel 3

Izvor: Radio Nevesinje