Trebinjac Božo Vlačić prije desetak godina prepoznao je smokvu, koja raste u skoro svakom trebinjskom dvorištu, kao voće od koga se može napraviti cijela paleta zdravih proizvoda.

Njegovi proizvodi postali su prepoznatljivi na tržištu, višestruko su nagrađivani, a skoro svake sezone u radionici gazdinstva Vlačić napravi se nešto novo.

Božo koristi sve od smokve, zeleni, svježi i suvi plod, a od nedavno je počeo proizvoditi i brašno od smokvinog lista.

– To je bila ideja japanske Agencija za međunarodnu saradnju (JICA), koji su me posijetili i svidjelo im se ovo što radim. Oni prerađuju list smokve, a poklonili su mi i sušaru za voće. Osušeni list se usitni i dobije se brašno koje je dobar začin, stavlja se i u tijesta, a u kombinaciji sa mlijekom liječi bronhitis – objašnjava on.

Vlačić dodaje da je smokva voćka koja se ničim ne tretira, pa je list zdrav i ljekovit, naročito za šečeraše i ljude koji pate od povišene masnoće.

– Posebna delicija je sir iz ulja sa brašnom od smokvinog lista. To mi prijatelji prave za ličnu upotrebu – priča Božo.

Berba u voćnjaku porodice Vlačić, gde je oko 500 stabala smokve sedam autohtonih sorti, počinje polovinom jula, kada sazrevaju „petrovače“, a zavšava polovinom novembra kada se beru „zimice“.

– Stalno se nešto proizvodi. Od zelene smokve slatko, džemovi, pekmezi, koje proizvodim i od zrelog ploda. Tu su i likeri i rakije, a od suve smokve pravim smokvenjak, mljevenu smokvu sa orasima, smokvu u čokoladi i druge proizvode – kaže on.

Božo je do sada učestvovao na svim regionalnim sajmovima, a nedavno je specijanlo priznanje donio sa beogradskog sajma, za pekmez od smokve bez košpica i šećera.

– To je proizvod koji sam počeo praviti ove sezone. Proizvodio sam nešto i prije, ali sad sam kupio pasirku i to ide lakše – priča najpoznatiji proizvođač proizvoda od ovog južnog voća u RS.

Vlačićevi proizvodi nalaze se i u prodavnicima zdrave hrane širom BiH i Srbije, a probale su ga i mnoge javne ličnosti, glumci i političari.

– Sladila se i princeza Jelisaveta Karađorđević, a nedavno je Vojislav Šešelj izjavio da se izliječio smokvom. Tu je bilo i mojih prstiju – sa osmehom kaže Božo.

Do sada je napravio petnaestak različitih proizvoda od smokve, a u planu su i neki novi.

Ne želi da mnogo priča o tome, ipak smo saznali da je među njima  ledeni čaj od lista smokve, kao i dječija hrana. Vlačić izdvaja i prozvod od smokve i oraha, kako reče, za one malo starije, da ne kupuju u apoteci „šljive sa drugog kontineta“.

Smokva stigla u Japan

Sadnica Božove smokve koju je prije nekoliko godina poklonio predstavniku JICE na japanskom balkonu dala je prve plodove.

Izvor: blic.rs