Drenjina ili drijen je posebno voće, kako zbog zdravlja, tako i uslova i prostora gdje se uzgaja.
Uspjeva u hercegovačkim krajevima, a poznata je i kao biljka od koje domaćice često znaju napraviti kvalitetan domaći sok, pekmez ili liker.

Biljka nosi latinski naziv Cornus mas, a u struci je poznata i kao Fructus Cornus mascula. Naravno, radi se o jednoj jako ljekovitoj biljci.

Drijen je listopadni grm ili nisko drvo, do 8m visine, sa zaobljenom gustom krošnjom. Mlade grančice su zelenkastosmeđe. Listovi su naspramni, sa dugačko izvučenim vrhovima. Cvjetovi su žuti. Javljaju se rano, prije listanja, sakupljeni u štitaste cvasti, pravilni su i četvoročlani. Cvjeta u februaru i martu. Žutim cvijetom okićene krošnje drijena ukrase prirodu u to vrijeme. Raste svuda, a najviše po suvim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma zajedno sa drugim grmljem i šibljem .

Uzgaja se i u vrtovima i parkovima zbog lijepih žutih cvijetova i jestivih plodova, korisno je uzgajati ga u blizini pčelinjaka. Najbolje uspijeva na krečnjačkim toplim i suvim staništima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem. Polovina jula je vrijeme kada počnu sazrijevati drenjine, zdrave crvene bobice koje se koriste kao lijek još od davnih vremena.

U našem narodu se pored hrasta i tise za drijen vjeruje da je magično drvo. Ako ga nije bilo u blizini mjesta gdje su podizali kuće, ljudi su ga sadili, jer su vjerovali da im štiti porodicu i donosi im zdravlje i dugovječnost. Drvo drijena koristilo se za izdradu alata, a mali crveni plodovi drenjine za lijek i ishranu. Koristile su se u sušenom i sirovom obliku.

Drenjne sadrže čak duplo više vitamina C od narandži, a bogate su taninom, pektinom i organskim kiselinama. Tanini i pektini veoma blagotvorno djeluju na sluzokožu crijeva i želuca pa se drenjine mogu koristiti u liječenju problema sa varenjem.

Smatra se da je drenjina  simbol zdravlja. Poznata je izreka u narodu: “Zdrav kao drijen”, pa ukoliko do sada niste probali slatko, kompot, džem ili sok od zrelih drenjina srdačno vam preporučujemo ove poslastice koje istovremeno imaju i vrlo ljekovita svojstva.

 

Hercegovina Promo, decembar 2013.