Cijene voća i povrća, čija je prodaja karakteristična za ovaj period, nisu nikada bile više kao ove godine, a kilogram pojedinih poljoprivrednih kultura uveliko je skuplji od kilograma mesa.

Tako, na primjer, cijena kilograma borovnica u BiH ide i do 18 maraka, dok je među povrćem ubjedljivo najskuplji peršun, koji košta čak 9 KM.

Za otprilike toliko prodaje se i grašak, dok je kilogram mahuna i bijelog luka dostigao cijenu od 6 maraka. Kilogram paprike, paradajza, mrkve, kreće se oko 3 KM.

Kad je riječ o voću, poslije borovnica, trenutno su najskuplje maline, koje po kilogramu koštaju čak 10 maraka, dok kajsije i trešnju idu po 6 KM. Zanimljivo je da, iako im je sezona na samom izmaku, jagode i dalje drže visoku cijenu – 4 KM po kilogramu.

Ove cijene su šok za većinu građana koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem i među kojima mnogi u širokom luku zaobilaze čak i ono najstandardnije voće i povrće.

– Ovo je prešlo svaku granicu. Da kilogram voća ili povrća košta 10 i više KM, to nije zapamćeno. Došli smo u poziciju da su peršun, mahune, grašak, pravi luksuz. Kao da je riječ o kulturama koje dolaze iz najegzotičnijih zemalja, a ne o povrću koje je karakteristično za naše podneblje. Došli smo u poziciju da je jeftinije jesti meso nego povrće, što nikad nije bilo – kaže Stevka S. iz Banjaluke.