О лошим временима и лошим људима слушамо свакодневно, али, срећом, постоје и људи великог срца спремни на хуманост као што је Боро Нишић (35), родом из Јајца, а настањен у Градишци, који је на својој роштиљници окачио натпис да јела има и за оне који немају да плате!

Боро је власник мале роштиљнице, наизглед ни по чему другачије од свих осталих, али ипак његова „Бијела лађа“ храни и оне празних новчаника.

Наиме, Боро је прије два и по мјесеца на свој локал окачио натпис: „Ако сте гладни, а нисте у могућности да платите, код нас увијек можете добити неки топао оброк. Платићете кад будете могли или никад. Нико не заслужује да буде гладан. Бог вас благословио“.

„На идеју сам дошао јер има много гладних људи. Мени је Бог помогао безброј пута у животу, чак и онда кад према људским мјерилима није сматрано да сам помоћ заслужио“, прича Боро за „Независне“.

Он се, иначе, зачудио када смо га позвали јер сматра да ништа посебно у ова туробна времена није урадио. О њему пишу и неки портали из Хрватске, а путем друштвених мрежа људи различитих националности хвале његов потез.

„Мени то није велики издатак, а кад некога нахраним осјећам сатисфакцију. Једноставно, тако функционишем и у другим сферама живота: ако Бога поставите на прво мјесто – све друго је како треба“, каже Боро.

Сиротиње има на сваком ћошку па тако Борина роштиљница свакодневно нахрани четири-пет људи, који би иначе тај дан остали гладни.

„Већ имамо неке сталне госте за које знамо да су социјални случајеви. Имамо и један случај непокретне особе гдје наш достављач одвезе порцију. Сада кад читава прича буде по друштвеним мрежама надам се да ће их бити још и више. Некад могу да бирају са јеловника шта ће јести, кад имамо више меса, опет некад им понудимо оно што имамо. Нажалост, имали смо и неке злоупотребе, када видиш да човјек може да плати али неће. Опет није до мене, већ то Бог регулише“, истиче Боро.

Иако глад не пита, мјештане је срамота да признају да немају за оброк.

„То је неко снебивање, често и не питају него се узмувају око локала и видиш одмах каква је ситуација и шта је у питању. Ипак, на крају опет уђу и једу, након чега захвале и благосиљају“, прича Боро.

Од мисије да нахрани гладне каже да неће одустати све док има снаге и док води роштиљницу.

„Мислимо радити овако и даље, док год буде било посла“, истиче Боро.

На крају разговора некако смо дошли до познате а тако олако схватане изреке: „Буди промјена коју желиш видјети у свијету“.

Извор: Независне новине