Ivanica, naselje u Bosni i Hercegovini, naredne godine konačno će dobiti vodu, ali i riješiti problem kanalizacije, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

„Naš vodovod radi aktivno na toj priči, a i sam Grad Dubrovnik. Gradi se carinski prelaz i u okviru njega ćemo dovesti i vodu i riješiti pitanje kanalizacije. Ivanica će već naredne godine dobiti kvalitetnu opskrbu vode“, kazao je dubrovački gradonačelnik.

Stanovnici Ivanice, stalni ili povremeni, trenutno vodu skladište u rezervoare: dovlače je cisternama iz susjednog Trebinja ili sakupljaju kišnicu, jer svaka kuća ima čatrnju za te namjene. Ivanica je mjesto koje je već prozvano bosanskohercegovačkim „Beverly Hillsom“, jer su u završnoj fazi izgradnje na desetine luksuznih vila i apartmana koji su veoma traženi.

– Zajednički projekti Dubrovnika i opština iz BiH –

Naselje je udaljeno svega šest kilometara od središta jadranskog bisera Dubrovnika u Hrvatskoj. Sam grad smješten sa desne strane, sa Ivanice se ne vidi, ali se pogledom može doseći Srđ, uzvisina iznad Dubrovnika, ispod kojeg je smješten dubrovački Stari Grad sa svojim čuvenim zidinama.

Ivanica je nekada bila u sastavu opštine Trebinje, a po popisu stanovništva iz 1991. imala je 166 stanovnika, koji su većinom bili Srbi. Od Trebinja, nekadašnje opštine, a danas grada u sastavu Republike Srpske, udaljena je 20-ak kilometara.

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1992.-1995., Ivanica je pripala novoosnovanoj opštini Ravno u Federaciji BiH. Od središta Ravnog udaljena je 50-ak kilometara i nalazi se na samom rubu istočnog dijela opštine, koja je, inače, i nastala izdvajanjem tog područja iz nekadašnje opštine Trebinje.

Naselje je bilo uništeno u toku rata, intenzivniji povratak počeo je posljednjih godina prošlog vijeka (1999. godine), a intenzivnija gradnja od 2005./2006. godine.

Osim rješavanja pitanja snadbjevanja vodom i pitanja kanalizacije Grad Dubrovnik aktivno se uključio i u druge projekte, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

„Ušli smo u veliki projekt stećaka, njihove zaštite zajedno sa općinama Ravno, Stolac, Ljubinje i Gradom Trebinje. Grad Dubrovnik sjeća se prošlosti, ali gleda sa optimizmom u budućnost“, poručio je gradonačelnik Vlahušić.

 

Izvor: Anadolu Agency (AA)