Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије поручио је вјерницима да се за празник рођења Христовог – Божић треба радовати, а добротом одагнати недаће, муку и тугу, те позвао сваког да за Божић учини бар једно добро дјело.

„Радујте се, драга браћо и сестре, бар на данашњи дан, без обзира колико брига имали и какав терет на својим леђима носили, радујте се! Јер се роди Онај који ће жртвовати свој живот да бисмо живјели и који ће преузети наше гријехе да би нама било опроштено“, поручио је владика Григорије у изјави за Срну.

Он каже да се недаћама треба супротстављати радошћу, јер тада нечастиви тугује. „Надиђимо недаће, муку и тугу не само радошћу него и добротом, а веће доброте нема од оне Христове. Зато се загледајмо у лице Христово, у доброту Божијег јагањца, и учинимо бар једно добро дјело на овај најрадоснији хришћански празник и тиме се макар мало уподобимо и приближимо неизрецивој доброти Богочовјека“, рекао је епископ Григорије. Владика истиче да сваки човјек може опстати једино у заједници са Богом и са ближњима.

„Ова два антагонизма, индивидуализам и отуђеност, с једне стране, и заједништво и љубав, с друге, воде непрестану битку у нама. Што се више приближавамо Богу, приближавамо се и једни другима, што се више удаљавамо од Бога, удаљавамо се и једни од других“, нагласио је епископ захумско-херцеговачки. У својој божићној поруци вјерницима владика каже да „не смијемо да се обесхрабрујемо и падамо у очајање, јер очајање не долази од Бога него од ђавола“.

„Господ није очајавао ни у најтежим тренуцима – када је невин страдао на Крсту. Стога ни ми, угледавши се на Господа, не смијемо да очајавамо већ да своје мисли и дух одржавамо бодрим и напајамо их радошћу и добротом јер, како рече један хришћански старац – какве су нам мисли, такав нам је живот. Зато мислимо и чинимо добро да би нам добро заиста и било“, поручио је владика Григорије.

Извор: Срна