Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије данас је у Требињу поручио да људи често бавећи се ситницама изгубе оно што је најважније – поглед у лице Христово, преноси агенција Срна.

 

slava 1

Владика Григорије је након Свете архијерејске литургије, обраћајући се вјерницима поводом Светог Преображења Господњег – славе Саборног храма и града Требиња, истакао да је “у овај свијет дошао Господ Христос да нас спаси, да нам покаже свјетлост спасења и да нам је тај пут и показао”.

“Често смо као човјек који стоји на обали и пребире пијесак и живот му прође, а да никада не подигне поглед и не види прелијепу пучину океана. Ми, Срби често бацамо тај пијесак један другоме у очи, а за то вријеме поред нас струји океан Божије милости и љубави која на неки чудесан начин наше кривице удаљава од нас и приближава нас нама само онда када ми хоћемо и када је то израз наше воље и жеље”, истакао је владика Григорије.

Упућујући благослов великом броју окупљених вјерника у Саборном храму, владика Григорије је указао на “смутно и мутно вријеме” у цијелом свијету.

“Нека нам да Бог да подигнемо своја срца како пише у Светом писму, да уздигнемо своја срца горе и да видимо свјетлост неизрециву. То је живот по Јеванђељу и живот у цркви”, рекао је владика и додао да је најважније чути и испунити ријеч Јеванђеља.

Он је истакао да је дивно данас бити на дивном мјесту, пред чудесним Саборним храмом “који се годинама украшава, и прелијепој порти која се залива и водом и сузама, а понекада и помало знојем”.

Поздрављајући требињског жупника Анту Лубурића, који је присуствовао литургији у Саборном храму, владика Григорије је истакао да, “без обзира на врло чудне хрватско-српске односе, Хришћани морају да се уздижу изнад тога и да показују да је једини пут – пут поштовања онога другога, а никако презирања”.

Умировљени епископ Атанасије је током службе позвао вјернике да се преобразе као што се данас преображава и небо, земља и природа.

Позивајући на мир, епископ Атанасије, је поручио родитељима да своју дјецу уче правим вриједностима и да буду људи.

Након што су вјерници приступили Светој тајни причешћа, свештеници су вјерницима подијелили освештано грожђе.

У порти храма приређен је културно-умјетнички програм. 

slava 2

Извор: Срна