Na teritoriji opštine Nevesinje danas će otpočeti radovi na izgradnji dovodnog tunela za Hidroelektranu /HE/ „Dabar“ čija je vrijednost 112 miliona maraka.

Vrijednost ukupne investicije iznosi 352 miliona KM, a koncesija za izgradnju ove HE dodijeljena je privrednom društvu „Hidroelektrana Dabar“ d.o.o. Trebinje koje je 100 odsto u vlasništvu ZP „HE na Trebišnjici“ a.d. Trebinje.

Za izgradnju HE „Dabar“ i eksproprijaciju zemljišta do sada je investirano 32,8 miliona maraka, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

Prema podacima Vlade Republike Srpske, do sada je, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Srpske u Nevesinje uloženo oko 50 miliona maraka.

Pored podrške Vlade i ministarstava, na teritoriji Nevesinja kroz kredite Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske plasirano je oko 15 miliona maraka od čega više od tri miliona kroz kreditne linije za mlade bračne parove što je pomoglo da 80 mladih porodica obezbijedi krov nad glavom.

Najznačajnija ulaganja, 22 miliona KM, u Nevesinju su izdvojena za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje bolnice – 21 milion, i milion maraka za Dom zdravlja.

Zahvaljujući ulaganjima u zdravstvo, u Nevesinju danas radi moderno opremljena bolnica u kojoj se pored zdravstvene zaštite pružaju zahtjevne specijalističke zdravstvene usluge.

U saradnji sa boračkom organizacijom, koja je dala značajan doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, realizovani su mnogi projekti od kojih su najznačajniji – stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno tri miliona maraka, a iz republičkog budžeta izdvojeno je 160.000 maraka za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa teritorije opštine Nevesinje.

U Vladi Srpske je rečeno da je u oblasti poljoprivrede na području ove lokalne zajednice, uloženo oko 13 miliona KM, dok je u izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i pristupnih puteva uloženo više od pet miliona maraka, s tim da se u toku 2016. godine planira uložiti više od milion maraka u sanaciju i modernizaciju postojeće putne infrastrukture.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Nevesinje zbrinuto je sedam preduzeća sa 700 radnika, za šta je utrošeno više od milion KM, dok je kroz projekte zapošljavanja u periodu 2007-2015. zaposleno 355 lica, za što je utrošeno 1,5 milion KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza i sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće od 2006. do sada Vlada Srpske je izdvojila oko milion maraka.

Za socijalne ugroženo stanovništvo izdvojeno je 700.000 maraka kroz subvencije električne energije.

Ulaganjima Vlade Repblike Srpske na teritoriji opštine Nevesinje u potpunosti je sanirana osnovna škola, biblioteka, srednjoškolski centar, te informatički opremljene učionice i biblioteka, za šta je ukupno uloženo više od 700.000 maraka.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u Nevesinju uloženo oko 150.000 maraka, rečeno je u Vladi Srpske.

Izvor: RTRS