Влада Републике Српске размотрила је данас Акциони план запошљавања у Српској за ову годину којим је предвиђено запошљавање око 4.000 лица, за шта би требало да буде утрошено 16,7 милиона КМ.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да ће посебна пажња бити посвећена запошљавању борачких и социјално угрожених категорија друштва.

“Циљ нам је да што више лица буде запослено у реалном сектору. У складу са Стратегијом запошљавања од 2016. до 2020. године и економским реформама, имамо два стратешка правца – повећање запослености и економске ефикасности становништва, те одржање постојећих и отварање нових радних мјеста у привреди”, рекао је Савановић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе Републике Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске навео је да би за запошљавање у наредне четири године требало да буду на располагању и 42 милиона КМ од кредита Свјетске банке.

Он је навео да је Влада Републике Српске данас размотрила извјештај о реализацији Акционог плана запољшавања у Српској за прошлу годину.

“Задовољни смо реализацијом Акционог плана запољшавања у прошлој години, јер је била исказана велика заинтересованост послодаваца за пријем радника. И у прошлој години приоритет су биле најосјетљивије групе становништва, а од предвиђених 3.800 лица, запослено је око 3.000″, додао је Савановић и навео да је овај извјештај прије два дана усвојио Економско-социјални савјет.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић најавила је да ће бити реализован и пројекат запошљавања циљних категорија друштва.

“Ту, прије свега, мислим на младе до 30 година и лица која имају више од 45 година, као и социјално угрожене категрије. За очекивати је да ће јавни позив за запошљавање ових категорија бити отворен током цијеле године”, рекла је Васићева.

Влада Републике Српске размотрила је данас више информација и извјештаја.

Извор: atvbl.com/Срна