Vlada Republike Srpske razmotrila je danas Akcioni plan zapošljavanja u Srpskoj za ovu godinu kojim je predviđeno zapošljavanje oko 4.000 lica, za šta bi trebalo da bude utrošeno 16,7 miliona KM.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da će posebna pažnja biti posvećena zapošljavanju boračkih i socijalno ugroženih kategorija društva.

“Cilj nam je da što više lica bude zaposleno u realnom sektoru. U skladu sa Strategijom zapošljavanja od 2016. do 2020. godine i ekonomskim reformama, imamo dva strateška pravca – povećanje zaposlenosti i ekonomske efikasnosti stanovništva, te održanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u privredi”, rekao je Savanović novinarima u Banjaluci nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske naveo je da bi za zapošljavanje u naredne četiri godine trebalo da budu na raspolaganju i 42 miliona KM od kredita Svjetske banke.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske danas razmotrila izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapoljšavanja u Srpskoj za prošlu godinu.

“Zadovoljni smo realizacijom Akcionog plana zapoljšavanja u prošloj godini, jer je bila iskazana velika zainteresovanost poslodavaca za prijem radnika. I u prošloj godini prioritet su bile najosjetljivije grupe stanovništva, a od predviđenih 3.800 lica, zaposleno je oko 3.000″, dodao je Savanović i naveo da je ovaj izvještaj prije dva dana usvojio Ekonomsko-socijalni savjet.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić najavila je da će biti realizovan i projekat zapošljavanja ciljnih kategorija društva.

“Tu, prije svega, mislim na mlade do 30 godina i lica koja imaju više od 45 godina, kao i socijalno ugrožene kategrije. Za očekivati je da će javni poziv za zapošljavanje ovih kategorija biti otvoren tokom cijele godine”, rekla je Vasićeva.

Vlada Republike Srpske razmotrila je danas više informacija i izvještaja.

Izvor: atvbl.com/Srna