Vlada RS predložila je Poreskoj upravi da privrednom društvu „IAT Svislajon“ Trebinje budu prolongirane poreske obaveze, koje su po stavovima odgovornih iz ove kompanije i odgovornih iz Poreske uprave i Vlade predmet spora i različitih pogleda na ovu problematiku.

Kompanija „Svislajon“, koja je kupila Industriju alata u Trebinju 2007. godine, od trenutka privatizacije ima nerješen problem nasljeđenog poreskog duga.

Godinama se u evidencijama Poreske uprave RS navodi da je riječ o višemilionskom dugu. Te obaveze ne priznaje grupacija „Svislajon“ Novi Sad, jer su nastale prije privatizacije. Čak su prošle godine u martu saopštili da su donijeli odluku da svoje akcije u „Svislajon industrija alata“ Trebinje poklone Republici Srpskoj.

– Država je bila obavezna da to naplati prinudno, proglasi stečaj, konvertuje kapital ili da otpiše dug. Mi redovno izmirujemo tekuće obaveze i ne prihvatamo da nam preduzeće u Trebinju urušava poslovni ugled – navedeno je tada u saopštenju.

Šta se dešavalo od tog momenta javnosti nije poznato, ali je očigledno da su tenzije splasnule, kompanija posluje pozitivno, a njen vlasnik Rodoljub Drašković je odavno prepoznat kao najveći investitor u Hercegovini, koji trenutno višemilionske investicije plasira u „Grad sunca“ nadomak Trebinja koji je već grandiozna turistička atrakcija u regionalnim okvirima.

– Ministarstvo industrije RS je zaprimilo molbu društva kojom traže produženje roka naplate dospjelih poreskih obaveza iz perioda privatizacije, do 2007. godine, i poreskih obaveza od 2008. do kraja 2011. godine. Društvo zadnje tri godine posluje pozitivno, postoje pokazatelji ozdravljenja društva, što daje sigurnost redovne uplate tekućih poreskih obaveza i povezivanje staža radnicima prilikom ostvarivanja prava na starosnu penziju u narednom periodu– prenosi „EuroBlic“ mišljenja odgovornih u Ministarstvu industrije RS.

Svim radnicima koji su sticali pravo na starosnu penziju SL IAT je povezao radni staž u roku od tri dana od dana dobijanja obaveštenja iz Fonda PIO, te su po tom osnovu do sada uplatili oko 5,8 miliona KM.

Zato je, kako kažu u Vladi RS, u cilju očuvanja proizvodnje i zaposlenosti u ovom privrednom društvu, Vlada preporučila Poreskoj upravi da se do kraja juna odgodi plaćanje dospjelih obaveza.

Društvo trenutno zapošljava 551 radnika.

 

HP / EuroBlic