Влада РС предложила је Пореској управи да привредном друштву „ИАТ Свислајон“ Требиње буду пролонгиране пореске обавезе, које су по ставовима одговорних из ове компаније и одговорних из Пореске управе и Владе предмет спора и различитих погледа на ову проблематику.

Компанија „Свислајон“, која је купила Индустрију алата у Требињу 2007. године, од тренутка приватизације има нерјешен проблем насљеђеног пореског дуга.

Годинама се у евиденцијама Пореске управе РС наводи да је ријеч о вишемилионском дугу. Те обавезе не признаје групација „Свислајон“ Нови Сад, јер су настале прије приватизације. Чак су прошле године у марту саопштили да су донијели одлуку да своје акције у „Свислајон индустрија алата“ Требиње поклоне Републици Српској.

– Држава је била обавезна да то наплати принудно, прогласи стечај, конвертује капитал или да отпише дуг. Ми редовно измирујемо текуће обавезе и не прихватамо да нам предузеће у Требињу урушава пословни углед – наведено је тада у саопштењу.

Шта се дешавало од тог момента јавности није познато, али је очигледно да су тензије спласнуле, компанија послује позитивно, а њен власник Родољуб Драшковић је одавно препознат као највећи инвеститор у Херцеговини, који тренутно вишемилионске инвестиције пласира у „Град сунца“ надомак Требиња који је већ грандиозна туристичка атракција у регионалним оквирима.

– Министарство индустрије РС је запримило молбу друштва којом траже продужење рока наплате доспјелих пореских обавеза из периода приватизације, до 2007. године, и пореских обавеза од 2008. до краја 2011. године. Друштво задње три године послује позитивно, постоје показатељи оздрављења друштва, што даје сигурност редовне уплате текућих пореских обавеза и повезивање стажа радницима приликом остваривања права на старосну пензију у наредном периоду– преноси „ЕуроБлиц“ мишљења одговорних у Министарству индустрије РС.

Свим радницима који су стицали право на старосну пензију СЛ ИАТ је повезао радни стаж у року од три дана од дана добијања обавештења из Фонда ПИО, те су по том основу до сада уплатили око 5,8 милиона КМ.

Зато је, како кажу у Влади РС, у циљу очувања производње и запослености у овом привредном друштву, Влада препоручила Пореској управи да се до краја јуна одгоди плаћање доспјелих обавеза.

Друштво тренутно запошљава 551 радника.

 

ХП / ЕуроБлиц