Како пише данас портал Klix.ba Влада Федерације БиХ ријешила је проблем око екпропријације парцеле земљишта на Иваници за изградњу новог граничног прелаза што ће омогућити да од наредне године Требиње и Дубровник буду повезани новим граничним прелазом у складу са ЕУ стандардима на БХ страни.

„Влада ФБиХ је ријешила законски проблем у вези с експропирацијом земљишта и у мају ове године је донијела измјене и допуне Закона о експроприрацији, који сада под посебним условима практично омогућује да се уђе у посјед и да се у судском поступку рјешава надокнада за одређену парцелу, за коју се не може постићи договор“, наводе из УИО БиХ преноси Klix.ba.

Како се наводи УИО је расписала међународни тендер, а одабир извођача се очекује почетком 2017. године, до почетка грађевинске сезоне. Радови би трајали 180 календарских дана, а процијењена вриједност је два милиона КМ. Прелаз би имао четири саобраћајне траке ( два улаз и два излаз), сву потребну инфраструктуру, што би свакако убрзало проток роба и путника.

Иако је најављено да ће овај процес окончати вишесатно чекање на граници, које је посљедњих година кулминирало и умногоме отежава комуникацију између Требиња и Дубровника у периоду љетне сезоне, по најављеним роковима чини се извјесно да би сљедећа сезона могла изгледати и горе него претходне, ако се уважи да ће избор извођача бити окончан до почетка грађевинске сезоне а рок за радове је 180 дана. По простој рачуници тешко да ће нови гранични прелаз свјетло дана угледати прије јесени.

Иако је најављена градња, нема конкретне временске одреднице када ће бити урађен прелаз на хрватској страни, гдје и јесте кључ великих гужви с обзиром на пооштрену ЕУ контролу путника.

Када је ријеч о граничним пријелазима с Хрватском у раздобљу између 2017. и 2019. године, планирана је и изградња граничног пријелаза Ужљебић и његова вриједност је 700.000 КМ. За изградњу граничног прелаза Чепикуће УИО БиХ је планирала 300.000 КМ, а за изградњу прелаза Орахов До планирано је 200.000 КМ.

 

ХП / Klix.ba

Фото: Klix.ba