„Vježbanje je dobro za san i preporučujem ga svima koji imaju problem s nesanicom“, rekao je Dejvid Klaud, predsjednik američke Nacionalne fondacije za san (National Sleep Foundation).

Naime, tokom ankete koju je ova fondacija sprovela, oni koji su redovno vježbali su rekli da spavaju bolje nego oni koji nisu vježbali.

Oni koji su posebno predani vježbanju češće su govorili da imaju dobar san svaku noć tokom radne sedmice, njih 67 odsto nego oni koji nisu vježbali, njih 39 odsto.

„Ako ste neaktivni, dodajte samo 10 minute hodanja na dan i moći ćete da povećate šanse za dobar san“, rekao je vođa istraživanja dr. Maks Hirškovic dodajući da „male promjene treba uvoditi postepeno sve dok se ne dođe do intenzivnijih aktivnosti poput trčanja ili plivanja“.

Osim toga, rizik od apneje (stanje koga karakterišu povremeni prekidi disanja tokom spavanja) je upola manji kod onih koji vježbaju, što se može objasniti činjenicom da ljudi koji ne vježbaju imaju veću sklonost debljanju koje podstiče pojavu apneje u snu.

Stručnjaci, takođe, ukazuju da bolji san imaju i oni koji manje sjede tokom dana, bez obzira na to da li vježbaju ili ne.

Izvor: eTrafika