Zimsku depresiju prate umor i razdražljivost, a krivi su manjak sunčeve svjetlosti i niske temperature. Doskočiti joj možete vitaminom C i smanjenim unosom šećera

Od zimske depresije pati 20 posto ljudi

Manjak sunčeve svjetlosti i niske temperature mogu uzrokovati zimskim blues koji pogađa 10 do 20 posto ljudi. Karakteriziraju ga umor, razdražljivost i depresija, a spriječiti ga može promjena navika. Budući da je sunčeva svjetlost rijeđa u zimskim mjesecima, dobro bi se bilo buditi ranije. Nedostatak sunca glavni je uzrok sezonskog afektivnog poremećaja, koji uvelike može smanjiti raspoloženje i sniziti razinu vitamina D.

Smanjite unos šećera

Tijekom zimskih mjeseci preporučuje se smanjiti unos šećera jer utječe na mentalno zdravlje. Studije su potvrdile da države koje konzumiraju najviše šećera imaju više oboljelih od depresije. Znanstvenici smatraju da šećer smanjuje mogućnost tijela da se bori sa stresom i s tjeskobom. Ljudi zimi češće posežu za slatkim jer žele na brzinu podići energiju, ali činjenica jest da ona i jednako brzo pada.

Vitamin C je borac protiv stresa

Zimi se preporučuje povećati unos vitamina C koji osim što štiti od prehlade podiže raspoloženje. Vitamin snizuje hormon stresa kortizol i ublažava napetost. Najbolje ga je uzimati u prirodnom obliku – narančama, limunu, šipku, kiselom zelju.

Vježbanjem protiv zimskog bluesa

Osim vitaminom C i izbjegavanjem šećera, zimskoj depresiji najbolje je doskočiti vježbanjem. Fizička aktivnost, bilo da je riječ o laganoj šetnji ili razgibavanju potiče otpuštanje hormona sreće, endorfina. To podiže raspoloženje i smanjuje rizik od tjeskobe.

Grickajte za bolje raspoloženje

U hladnijim se mjesecima preporučuje jesti više orašastih plodova, sjemenki lana i lososa. Te su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje baš kao i vitamin C uravnotežuju razinu hormona stresa, kortizola i adrenalina.

Šetnja razbuđuje i smanjuje rizik od zimskog bluesa

Nedostatak sunčevog svjetla glavni je razlog zašto zimi raspoloženje pada. Povećavaju se razine melatonina, hormona sna, a pada tjelesna temperatura i slabi osjećaj budnosti. Tu pomažu lagane jutarnje šetnje koje omogućuju tijelu da upije prirodne zrake.

 Izvor: cafe.ba