Vlada Republike Srpske odobrila je danas 512.155 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 788 radnika iz 23 preduzeća, koji su zbog stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja.

Fondu PIO Republike Srpske raspoređuje se 507.739 KM, od čega 338.731 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike Novoteksa iz Trebinja, a 169.007 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 29 radnika iz 20 preduzeća koji su se prijavili na javni poziv Fonda PIO do 31. decembra, a koji uplatom ovih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske raspoređuje se 4.416 KM za uplatu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti za radnike Јavnog preduzeća Republike Srpske za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorom sa potpunom odgovornošću u stečaju iz Banjaluke i Unioninvest iz Istočnog Sarajeva, a doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje će biti izmiren u narednom periodu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2018. godinu.

Budžetom za 2018. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja planirano je 6.000.000 KM, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Za budžetsku 2018. godinu Vlada je donijela tri odluke u okviru ovog programa, za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 5.970.707 KM, a upotrebljena su za /potpuno i djelimično/ izmirenje doprinosa za 1.215 radnika iz 67 preduzeća.

– Od 2004. do 2018. godine realizacijom Programa socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto je ukupno 61.995 radnika iz 421 preduzeća. Za realizaciju ovog programa utrošeno je ukupno 188.384.588 KM – navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o potpisivanju memoranduma o saradnji u oblasti demografije i populacione politike između Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske i kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Srbije.

Saradnja će se ogledati u radu na zajedničkim projektima koji bi obuhvatali proučavanje i analiziranje svih pojava demografskog razvoja i očekivane promjene u doglednoj budućnosti na ovim prostorima, ali i posljedice u drugim oblastima u kojima je prisutan populacioni faktor, te iznalaženju načina za rješavanje demografskih pitanja u Srpskoj i Srbiji.

– Posebno će se razvijati saradnja vezana za proučavanje i praćenje demografskih kretanja i razvoja stanovništva koja bi obuhvatala aktivnosti na kompleksnom sagledavanju stanja, tendencija i problema razvoja stanovništva Republike Srpske i Srbije – dodaje se u saopštenju.

Biće ostvarivana i saradnja i podrška u definisanju dokumenata, mjera i preporuka za vlade Republike Srpske i Srbije za unapređenje demografske politike.

Aktivnosti navedene u ovom memorandumu provodiće se i kroz zajedničko organizovanje ili povremeno učešće na naučnim i stručnim seminarima, okruglim stolovima i drugim programima edukativnog karaktera, te izradi strateških dokumenata i primjeni određenih mjera radi poboljšanja demografske slike u Republici Srpskoj i Srbiji.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt strategije za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj od 2019. do 2023. godine.

Cilj strategije je da se ne dozvoli da Republika Srpska postane pogodno mjesto za izvršioce krivičnih djela iz oblasti sajber kriminaliteta, kao i postizanje proaktivne prevencije i efikasnog odgovora na izazov koji postavlja sajber kriminalitet, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da Vlada Republike Srpske strateškim pristupom, uz saradnju sa relevantnim subjektima na unutrašnjem i međunarodnom nivou, unapređuje vlastite kapacitete i potencijale za efikasnu borbu protiv sajber kriminaliteta.

Osim postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira za suprotstavljanje sajber kriminalitetu, stanje u ovoj oblasti će se značajno unaprijediti donošenjem strateškog dokumenta, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade ističu da je donošenje i sprovođenje strategije Republike Srpske za borbu protiv sajber kriminaliteta od bitnog značaja za sve građane Republike Srpske, te će Vlada nastojati da stvori sve neophodne političke i pravne pretpostavke za uspješnu primjenu strategije.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara i drugim institucijama i organima BiH u oblasti civilne zaštite/zaštite i spasavanja.

Vlada smatra da svi oblici saradnje treba da se srovode kako je to definisano Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće u BiH, drugim zakonima iz oblasti civilne zaštite/zaštite i spasavanja i poštujući ustavne i zakonske odredbe i nadležnosti Republike Srpske i BiH, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju zaduženo je da o ovom zaključku upozna Savjet ministara.

Izvor: RTRS